ha az árat is hozzáadod a képlethez, akkor borulhat az elmélet, bár attól is függ, hogy gázzal, vezérelt árammal vagy nappali árammal csinálod a HMV-t.
egy kollektoros rendszer ára 500ezer Ft körül van, ezért a pénzért nyáron kiváltod vele a HMV költségét, ősszel és tavasszal részben, télen nulla a termelés.
Ha napelemet veszel, 500ezerért kapsz +1kWp-t.
1kWp napelemes rendszer évente biztosan megtermel 40ezer Ft értékű áramot, mai áron, inkább kicsit többet.
Nekem a HMV költség gázkazánnal havi 1500 Ft, éves 18ezer Ft.
Ha a kollektor az egész évben működne, akkor is jobban járnék, ha napelemre költöm a pénzem, de mivel télen nem termel a kollektor, valójában nem 18ezer, inkább 10-12ezer az éves megtakarítás, szóval negyed annyit spórol a kollektor mint a napelem.
Nyáron persze termelne többet is, de minek, ha nekem nincs szükségem több meleg vízre, télre eltenni sajnos nem tudom.
Ha a legdrágább nappali árammal csinálnám a HMV-t, akkor 4500 lenne a havi költség, éves 54ezer Ft.
Itt már lehetne számolgatni, de eddig nem vettük figyelembe, hogy pl. a kollektor keringetésének van áramfogyasztása is, így számolás nélkül is biztosan jobb még a legdrágább hmv készítéssel is a napelemre költeni a pénzem.
Ami esetleg megérheti: olcsó házi készítésű kollektor, akár pl. egy fekete tartály, és ezt csak nyáron használni, amikor biztosan nem fagy be.
Ha 500 ezres kész kollektor helyett 50ezerből elkészül a saját, akkor érdemes lehet.