sur5al Creative Commons License 2016.02.04 0 0 46343

Régóta, de nem értem hogy jön ez ide?

Láttam már én is megvalósított projektet, ahol az irdatlan nagy puffer a nyári meleget eltárolja télre. Részben hibás koncepció. Egyrészt a melegítés nem csak nyáron lehetséges, valamint szükségtelen olyan meleget előállítani, aminél a veszteség már jelentős tényező lenne.

A hőszivattyú lehet drága valóban (bár abból is egyre kisebb kell), az egyre kisebb tartály éppen olcsóbb lesz. Az utóbbi évek dilemmája itt a topikon, hogy melyik a nyerő: 1. a drága hőszivattyú, rizikós üzemeltetés + kevesebb és olcsóbb panelek vagy 2. olcsó és fenntartási díj nélküli 1-es COP fűtőszálas fűtés és többszörös (3-4x) napelempark. Ha a szolgáltatónál tárolhatod a nyári/nappali termelt plusz energiát, akkor még esetleg be is vállalható a második, de ha a rendszer borul, szívás lesz. A valós szigetben működő rendszerek lennének igazán forradalmiak, aminek szerintem a fő akadálya pont a helyi energiatárolás lehetetlensége. A jelenlegi akkus rendszerek még nem vagy egyáltalán soha nem is lesznek alkalmasak erre, más formát kell az energia tárolásra találni. A víz/jég lehet ilyen esetleg, bár elektromos energiát nem tud adni. Vagy lejtős telek kell hozzá.:D A sűrített levegős egy másik, ami akár generátort is hajthat.

Előzmény: erbe (46336)