dash_ Creative Commons License 2016.01.31 0 0 327

"vannak-e már ebből az időből saját germán emlékek, rúnaírás?"

 

Nem vagyok a téma szakértője de röviden én ezt tudom:

 

A legkorábbi ismert germán szöveg a Vimose felirat az i.sz. 2-3. századokból.

Nem valami tiszta a megfejtése de a wiki oldalán olvashatod is: https://en.wikipedia.org/wiki/Vimose_inscriptions

 

Ezután van egy csomó érme meg rúnakő úgy kb. a 4. századtól, viszont ezeken csak nagyon rövid szövegek, szavak vannak.

 

Aztán ott a Wulfila-féle gót újszövetség a 4. századból de az is csak egy bibliafordítás.

 

Vannak még a későbbi századokból lejegyzett törvények (nyugati gótok törvényei vagy valami ilyesmi) de ezek információtartalma is zéró.

 

A 8. századtól jelennek meg a hosszabb szövegeket tartalmazó rúnakövek. Ezekből van egy csomó és egy külön terület az értelmezgetésük. Itt van egy amire emlékeztem (megint azért wiki mert ott a fordítás): https://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6k_Runestone

 

Ezek után a 12-14. századokból vannak komplett szövegek és ezekből ismertek a régebbi keletkezésű sagák is, mint Beowulf, Gutasaga stb. De ezek tele lehetnek érdekes információkkal mert az izlandi Flateyjarbók-ban is írnak pl. a magyaros topikban Erdély miatt emlegetett Blakumannaland-ról - de sajnos fogalmam nincs hogy mit...

 

 

Meg ugye ott van Jordanes a Getica-val de arról elég sokan bizonyították, hogy ordító pontatlanságokat tartalmaz és tényleg csak a kivonata egy olyan műnek amit Jordanes - saját bevallása szerint - csak pár hétig - vagy meddig - olvasgathatott.

Jordanes-ről meg többen levezették (Goffart, Curta, stb. stb.) hogy nem volt gót. Mármint valószínűleg az unokaöccse volt egy osthrogót törzsfőnek de talán még az sem. Azon kívül semmit nem tudott róluk amit olvasott.

Szóval ő szerintem nem "germán forrás".

 

 

Ennyit tudok röviden, bocs :-(

 

Előzmény: homo neanderthalensis (319)