szerintem nem az életvitelbeli különbségek, hanem a rejtett fogyasztók visznek el rengeteget.
Ha van 3 keringető, nagyon nem mindegy, hogy azok 80W-ot vagy 10-20W-ot vesznek fel.
persze egy modern szivattyú drága, így amíg megy a régi én sem biztos, hogy kidobnám csak az alacsony fogyasztás miatt.
Nekem a padló kör szivattyúját nem a külső hőmérséklet indítja, hanem egy csőtermosztát, ha jön meleg a kazántól megy. így ha épp jó idő van kint, és 1 hétig karácsonykor is a klíma fűt, akkor közben a padló keringetője nem eszik meg heti többszáz Ft értékű áramot. Ehhez nem kell beavatkozás.
Minden egyes STB is feleslegesen fogyaszt havi 600 Ft áramot, ha csak átlagosan napi 1-2 órát megy a tévé.
És ehhez még kapcsolgatni sem kell, vannak master-slave elosztók. Igaz annyi kellemetlenséggel jár, hogy a tv bekapcsolásakor kell vagy 20 másodperc, amíg az STB bebootol, addig nincs adás...
Asztali számítógépet én már kb. 10 éve nem használok, csak latopot, töredéke a fogyasztása, nekem kényelmes laptopon dolgozni, de tudom, hogy nem mindenki szereti. Én pont az asztali gépet nem szerettem, mert hangos volt benne a táp (legalábbis 10 éve, a laptophoz képest, ma már biztos vannak csendesebbek).