jgydk Creative Commons License 2016.01.24 0 0 1831

A múlt héten jókor jó helyen voltunk.Csülök túra: Norma, Olaszország, Rómától délre kb 50km, múlt szombat hajnali indulás, vissza érkezés tegnap,késő este. Az első nap vasárnap viharos szél, de a 2. naptól hétfőtől minden nap szép idő, és jól repülhető.

A starthely kb 400m TSZ., a leszálló kb, 30m TSZ. Az egész egy Római kori romváros, eredeti Rómi úton gyalogoltunk a starthely felé.Az is eszembe jutott, hogy vajon a Bartók Béla út hogy fog kinézni 1600 év múlva... Biztos, nem így, mint ez a kövezet.Köröskörül ásatási helyszín, minha Aquinqumban járnánk, csak azzal a külömbséggel, ha itt siklóernyőzési céllal a zsákkal mászkálnánk csoportosan a romok közt, a biztonsági őrök rövid idő után rajtunk ütöttek volna, és most épp a szabadulásunk ügyében járhatnánk el, esélytelenül.A kutya nem foglalkozott velünk,a helyiek, meg a más idegenek is a legnagyobb természetességgel terítettek, repültek, visszaszálltak. Ja, és azért voltak korlátozások papíron,magasságkorlát a starthelyfölött max 300m, de a helyiek, csak legyintettek rá, többen 1700m-en tekerésztek az első nap, amikor ennyire adta.A starthely előterét veszik valamennyire komolyan, mivel katonai reptér van arrafelé, de ezt is meglehetősen olaszos-mediterrán szabadossággal értelmezik.

A leszálló körül hatalmas kiwi ültetvények, még gyümölcs is volt rajtuk, pedig állítlag november után már le van szüretelve.

Az idő lent 10-15 fok körül, de a starthely szintje azért huzatos-hűvös,-na nem olyan, mint (állítólag) itthon volt. A természet március közepét idézi.

Amit nagyon komolyan kell venni, az a leszálló tiszteletben tartása. A földek szépen művelt magántulajdonok, és biztos , nagyon komolyan szóvá tették volna ennek nem komolyan vételét.

Azért a jó érzék-szerencse faktor is kellett ehhez, egy másik magyar csoport nem volt ilyen szerencsés, 1 jó napjuk volt állítólag. A helyiek szerint Európa középső részének egyik legjobban repülhető-időjárás biztos starthelye ez ebben az időszakban-tapasztaltuk is.

Hatalmas starthely, nagy lapos hegytető a vissza szállásra, az antik Norma melletti jelenlegi ódon városkát is a hegy tetején szépen meg lehetett lejtőzni.Hát, így ennyi erről a kellemes túráról-és ha ügyesebb lettem volna, még egy képet is feltettem volna, de hát valahogy csak nem akart a kép a szöveg alá menni-de talán így is ok.