gekkoka Creative Commons License 2016.01.22 -1 2 9449

Persze, a rugó ereje is számít, hiszen az adja a kinetikus energiát. Csak az a helyzet, hogy az a rugó igen siralmas sebességgel préselné ki a lövedéket, ha pl egy ultrakönnyű műanyag dugattyú lenne rá szerelve. A dugattyú a légpuskában, pont hogy a tehetetlensége miatt képez akkor nyomást, amire szüksége van.  Ez nem egy robbanómotor, elég rossz példát hoztál fel. A Lövedék a csőben mozdulatlan marad, majdnem a dugattyú becsapódásának pillanatáig. Csak az utlsó pár mm-en indul meg és gyorsul fel. Ugyanis a mögötte lévő levegőt nagyon össze kell préselni. (és gyorsan)  A rugót simán megfogná az összepréselődött levegő. A felgyorsult dugattyú tömege és tehetetlensége az ami a levegőt akár 60-100-bar ra préselve kilövi a lövedéket.

 

Az igazság az, hogy finoman össze kell hangolni a dugattyú tömegét és a rugóerőt. Ezek milyensége függ a cső hosszától, a lövedék súlyától, a puska kívánt erejétől.

Nehéz dugattyúval a puska erősebb lehet, de lehet hogy túl keveset fékez rajta az összesűrűsödő levegő, (pl könnyű lövedék, rövid cső, kis sűrítő tér) és rugótörést okoz.

Vagy csak szimplán túl nagyra nő a visszarúgás és rezonancia.

 

Ha túl könnyű a dugattyú, a puska nagyon elgyengülhet. Szerintem a legjobb módja egy rugós puska gyengítésének, ha a rugóerővel nem tudsz játszani. (mondjuk nem kapsz hozzá való rugót) Az meg hogy teflonzsírral kenegetjük hogy erősebb legyen...  Nyilván kell kenése legyen egy rugós légpuskának. De a kenés megváltoztatja a karakterisztikáját. Hol erősebben, hogy gyengébben lövi majd ki a lövedéket. Mikor milyen a kenés.  A kenőanyagot minimalizálni kell. A rugós légpuska nem robbanómotor! nem percenként 3-4000X mozog benne a dugattyú. A mozgás nyilván súrlódással jár, és hőt termel, valamint kopik a dugattyú tömítése.  De egyetlen ciklus túl rövid ideig tart, hogy az anyag annyira felmelegedjen, hogy a műanyag, vagy a bőr jelentősen kopjon. Nem éled meg szőrös fejjel, míg elkopik egy kemény modern műanyag tömítés.

 

Csak minimális kenőanyagra van szükség. Nincs jelentősége a "gyorsító zsírnak" Az már rég rossz, ha a dugattyú "leragad a zsírba"... A sűrítő térnek tisztának kell lennie, minimális felületi kenőanyaggal.

Előzmény: WC . (9423)