Antisystem Creative Commons License 2016.01.21 0 0 14968

Ólomból, vagy aluminiumból vagy is-is... szerencsére mindkét fém, az ólom is, meg az aluminium is úgy működik, hogy vizes közegben egy felszini oxidréteg képződik rajta, ami megakadályozza azt, hogy vízoldékony toxikus vegyületek jöjjenek létre belőle, szóval passziválódik. (meg mindkettő kis adagban gyulladást csökkentő sajátosságú, ugye a régiek "ólomecetes" borogatása, és az azt felváltó alumínium-tartalmú Burow-oldat.) Pont a passziválódó tulajdonsága miatt használták az ólmot évszázadokig vízvezeték-építésre, és használnák a mai napig is, ha a megmunkálásakor-forrasztásakor keletkező gőzök ne lennének toxikusak.

Szóval kicsi az esély, hogy egy sörét mérgezést okozzon. Ha mégis felfedeznél a macskon idegrendszeri tüneteket - a krónikus ólommérgezés úgy jelentkezik, remegés, ügyetlen mozgás, és feketés csík a fogínyen - akkor meg még mindig ki lehet pucolni kelát-képzővel, pl. CaNaEDTA-val, amit egy rakat országban táplálékkiegészítőként is árulnak. (nálunk nem, félve attól, hogy egyesek évekig szednék folyamatosan ok nélkül, és így kiszedne a szervezetből egy rakat életfontos nyomelemet is).

 

Amit meg magad is megtehetsz, ha ettől tartasz, az az, hogy adsz a cicának csonterősítőt (magas kalcium és foszfáttartalom) - vagy sajtot:) - meg időnként(!) D-vitamin tartalmú macseknak való valami vitamin-készítményt, ugyanis az ólom meg a kalcium közt részleges biológiai antagonizmus áll fenn, a kalcium-hiány fokozza az ólom felszívódását, a bőséges kalcium meg a vizelettel való ürülését.

 

ÜdV

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (14967)