Flacika Creative Commons License 2016.01.17 0 0 3030

Három Syrah bort ittunk a minap: két magyart és egy olaszt. Az olasz bort még 2012-ben hoztam Velencéből: Molino a Vento Syrah 2011, szicíliai bor, 13,5% alkohol, 5-6 Euró körül volt az ára. A két magyar: Simon Egri Syrah 2009, 13,5% alkohol. Az árára nem emlékszem, a pincészetnél most 2500 körül van, Garamvári Lellei Syrah 2012, 14,5! alkohol, 2300 Ft (Auchan). A sorrend: legjobb a Garamvári, utána jön a Simon, az olasz a harmadik. A Garamvári már a Borfesztiválon is tetszett, korábban a 2006-os szűzterméshez volt szerencsém. Emlékeim szerint ahhoz képest magasabb az alkohol és testesebb lett a bor, de megőrizte a gyümölcsösséget is, a magasabb alkohol nem lóg ki. A Simon kevésbé friss, a hordót jobban érezni benne. Érdekes volt, hogy már bőven a korty után jött elő egy érdekes cseresznyésség. A szicíliai bor kicsit csalódás volt, már az illata is zártabban nyitott, kevésbé volt intenzív és komplex az íze is. Ha azt nézem, hogy szeptemberben a Garamvárit 7-esre pontoztam, akkor a Simon 6-6,5 pont, az olasz pedig csak 4.