annyi baj legyen Creative Commons License 2016.01.05 0 6 54513

Ma elgondolkoztam rajta, hogy a teljesen kezdő kéktúrázó mivel szembesülne, ha a tévében, rádióban, cikkekben, facebookon szembejövő híreknek engedve nekivág a kéktúrának.
Túl sok infója nincsen, beírja a böngészőbe próba-szerencse alapon, hogy kektura.hu, és igen, már ott is a weblap, aminek rögtön a túrainfó elnevezésű oldalán vagyunk. Megy ez, mint a karikacsapás, nézzük meg, hol lehet igazolófüzetet venni:
Első cikk: Tóni találkozása egy világsztárral (Ki az a Tóni??, mindegy, ez nem nyert)
második cikk: Élete legnagyobb kalandjának vágott neki a látássérült túrázó (remek, de ez nem túrainfó)

harmadik cikk: Pásztóra került az 500. AK jelvény (AK? ja, az Alföldi Kék. Könnyű neki, biztos kapott valahonnan füzetet)
negyedik cikk: Kéktúrával ünnepeltek a bajnokok (Videoton, fúúúj, csakis a Fradi/Honvéd/stb)
Itt már sejtheti, hogy nem jó aloldalon van, de azért görgessünk lejjebb
ötödik cikk: 75 éves lett a kultikus sorozat narrátora (sőt, szegény azóta meg is halt, bár az nem olyan fontos információ ezek szerint)

hatodik cikk: Az Országos Kéktúra kiírása
Bakker, megvan, ezt kerestem!
Na, nézzük: Itt már találunk egy linket (http://www.kektura.hu/tanacsok/380-orszagos-kektura-utvonalvazlat-es-igazolofuzet), ahonnan további linkek vezetnek olyan helyekre, ahol megvásárolható. Mivel emberünk nem tag sehol,hétközben nincs ideje személyesen felkeresni egy irodát, ezért a postai megrendelést választja, ahova ez a link vezet http://termeszetjaro.hu/kiadvanyok

Itt megtalálja a füzetek listáját, de semmi webshopra hasonlító felület, ahol megrendelhetné, hanem csak egy újabb link az elérhetőségekkel: http://termeszetjaro.hu/kapcsolat_-_elerhetosegek

Itt az oldal közepén ráakadhat az info@termeszetjaro.hu címre. Sóhajt egyet, és nekiáll emailt írni. Pár nap múlva talán választ is kap, és talán még a füzet is megérkezik.
Na jó, szóval ezen a héten még nem kékezünk. Addig felkészülünk legalább.
Messze nem utazunk, Piliscsaba - Hűvösvölgy nagyon jó lesz kezdésnek, nézzük mit mond a kektura.hu.
Van egy menüpont: Útvonal (jól hangzik, de már kicsit szkeptikus, hiszen a túrainfó alatt is azt hitte, hogy a túráról kap infót, aztán a Vidi bajnokságáról olvasott).
Na de most: ott egy térkép, ott vannak a szakaszok, királyság!
Piliscsaba - Hűvösvölgy, 13. túra, ez kell nekünk: klikk http://www.kektura.hu/utvonal/14-okt-reszturak/26-13-sz-tura-budai-hegyseg-piliscsaba-h-vosvolgy
Ott a térkép, kis színes ikonokkal, zöld, és kék is, ha rákattintok, kiírja, hogy OKT 131, meg ilyesmi. Nem tudom mire jó, de akkor is, már célegyenesben vagyunk. Még egy link, azzal kecsegtet, hogy a bélyegzőhelyek leírását kapom, hát klikk rá: http://www.kektura.hu/tanacsok/43-belyegzok/322-az-orszagos-kektura-13-sz-turajanak-belyegzoi

Három nevet kapok, mindegyik mellett kék alapon fehér pecsét, jó-jó, de hol kell pecsételni? Klikk a névre:

http://www.kektura.hu/tanacsok/56-belyegzok/12/268-okt-piliscsaba-az-orszagos-kektura-belyegzohelye-piliscsaban

Szép színes ikonok, fénykép, leírás, hogy a vasútállomáson van, hát ez nagyon tuti, minden rossz érzés elmúlt azonnal, reggel indulunk túrázni.
Elzötyög emberünk a csodálatosan felújított tetülassú vonaton Piliscsabáig, aztán elcsodálkozik, hogy a vasútállomás és környéke teljesen másképpen néz ki. Aztán még jobban elcsodálkozik, amikor a kéktúra pecsétet sem találja, mert az már nem a vasútállomáson van. Sőt, még csak nem is fog neki útbaesni.
Ekkor már sejteni fogja, hogy alternatív tájékozódási módokat kell találnia. A túra után némi guglizással rátalál majd hörpölin oldalára, a ttt oldalára, és eszébe nem jut többé a kektura.hu-n információkat keresni, mert tudja, hogyha rajta van, és igaz, akkor jól eldugják, ha pedig nincs eldugva, akkor meg nem igaz.