tavaly tesztből használtam -10-ben is, bár -15 azért akkoriban nem volt.
Viszont akkor nem indítgattam ilyen hidegben, ment folyamatosan januárban.
Akkor megtudtam, hogy a házam alsó szintjét ki bírja fűteni, de azt is, hogy a gázkazánnal 0 alatt már komfortosabb és gazdaságosabb is a fűtés.
Ha egyszer a gázkazánom beadja a kulcsot, a klímám meg még rendben lesz, van némi esély, hogy ez kerül majd átalakításra levegő-víz hőszivattyúvá, ha akkoriban paya kolléga (vagy bárki más) vállal még ilyen munkákat.
Na majd akkor lesz teszt, nonstop üzemben.
Ahhoz viszont extra szigetelés is kell, mert a klímám -15-ben akkor már kevés lenne a házhoz, ugyanis most 1 nap alatt majdnem 16m3 gáz elfogyott, ez pedig ha jól számolok olyan 150kWh körüli hőmennyiség, ha a (nem kondenzációs) gázkazánom csak 80% hatásfokot produkál, még akkor is 5kW folyamatos fűtési igénye van a háznak, a klímám -15-ben meg ez eurovent szerint csak 4,8kW leadására képes...
Igaz, ha ezt a megoldást választom, akkor a hűtés miatt vszínű kerül fel egy másik klíma, így vészmegoldásnak -15-ben együtt fűthetnek majd.
Ráadásul van egy vegyeskazánom is, így megtehetem, hogy -10 alatt megrakom azt, felette meg megy majd a mostani klímám átalakítva.
Azért a preferált megoldás az lesz, hogy a mostani 5 cm homlokzati szigetelésem 15-re növelem, ha nagyon szűken még most is elég lenne az 5kW-os klíma, extra szigeteléssel már vígan el kell neki vinni a házat hidegben is...