autófóliázó Creative Commons License 2015.12.10 0 0 1

Autó ablakra felhelyezhető fólia és funkcionalitása

 

Az autófóliázás és az épületfóliázás alapvető funkciója a gépjármű esztétikai megjelenésének, ezáltal értékőrzésének, eladhatóságának támogatása. Ezen túl az autó belső terének hőmérsékletét is optimalizálja, valamint bizonyos védelmet nyújt a karcolásokkal, vagyis a mechanikai behatásokkal  szemben is.

 

A használt fóliák minőségi jellemzői

Az autó üvegfólia minőségének tartóssága céljából érdemes a legjobb minőségi kategóriákból választani. Ez mind a felhasznált anyagok eredeti minőségére, vagyis az alkalmazott műanyag alapanyagra érvényes, mind a felhelyezés során alkalmazott ragasztóanyag (HPR ragasztó) optimális funkcióiról (átlátszóság, strapabírás). Ehhez társul még a felhelyezés során alkalmazott technológia, vagyis az emberi összetevő oldaláról is kötelező jellegű standard. Így az emberi és a tárgyi feltételek tökéletes harmóniája biztosítja a legjobb minőséget a gépjárművükhöz fóliát választók számára.

Hőmérséklet védelem mínuszban és pluszban!

A Napsugárzás a gépkocsi utasterében, különösen a fekete műanyag borítású belső elemek esetén, jócskán megemeli a hőmérsékletet. A perfekt autóüveg fólia a gépjármű belső, utastéri hőmérsékletét akár 10-16°C-kal is képes csökkenteni, mely érték különösen a nyári napok során komfortfokozatilag nagyon jelentős szolgáltatás. Az utasok komfortérzetén túl azonban csökkenthető a légjavító berendezés működtetése is, mely így üzemanyagot takarít meg a gépkocsi használóinak.

A gépkocsikban használt klímák mellet ismerjük a lakásokban, konténerépületekben használt légjavító berendezéseket is. Ezek a klímák a hűsítésen túl hatékony fűtőberendezések is lehetnek, melyek akár költségtakarékosabbá is tudnak válni a gázcirkós módszereknél. A gépjárművek motorterében termelődő fölös hő ilyen szempontból releváns az utastér fűtésére, hiszen ez elegendő a leghidegebb téli időszakban is az utastér temperálására, fűtésére – akár az autó alapjáratán is.

 

UV védelmi funkció

Az ultraibolya sugárzás a szemmel is látható fénytől alacsonyabb hullámhosszúságú tartományba esik. Az ultraibolya, vagyis az UV sugarak esetlegesen károsíthatják az autó belterét, hiszen az üléshuzat és a műszerfal burkolata idővel a színét veszti, sőt a műanyag darabok tartóssága és állaga is gyengülhet. Ugyanígy az UV sugárzás az emberi bőrre is lehet káros hatással. Mindezen hatások káros következményainek megelőzésére az autó üvegfólia védelmet szolgáltat, kiszűrve  és a felszínről visszaverve a káros UV sugarak akár 99,9%-át is. Ez a védelem a fóliázatlan üvegnél csak töredékében érvényesül.

Az UV fény pozitív alkalmazásai

Az UV fény nem csak káros funkciókkal rendelkezik. Az emberi bőrre hatva a pigmentesedést szolgálja, mely mint bőr barnulás jelenik meg. Ez nagyban hozzájárul a testben a D-vitamin termeléséhez.

  • A flavonoidok olyan növényi színanyagok, melyek sárga színűek. Az UV sugárzást elnyelve képzik ezen anyagokat, melyek mind a rovarvilág tagjait vonzzák, mind az emberi táplálkozásban jelentős minőségi funkciót látnak el.
  • A foszforeszkálás jelensége során a fényporok gerjesztése után képesek kibocsátani látható tartományú fényt is.
  • Számos anyag UV-tartományú sugarakat bocsát ki égés közben, így ezt érzékelve tűzérzékelésre és risztásra is használható.
  • A bankjegyek hamisítása elleni védelem során a fluoreszkáló anyaggal megjelölt bankók könnyen beazonosítható forrásazonosítással rendelkeznek.