Octi19 Creative Commons License 2015.11.29 0 1 62907

Huhhh nem bonyolítsuk ennyire a dolgokat de azért ne is keverjük össze a teljesen különböző adatokat.

Ha egy autó motorja 100km/h sebességnél 2000rpm fordulatszámon üzemel akkor teljesen értelmetlen dolog azt figyelembe venni, hogy egyébként az adott fordulatszámon mekkora a motor maximális teljesítménye és persze ezt is, hogy egy BSFC grafikon szerint ehhez mekkora üzemanyag-felhasználás szükséges, mert a három dolog csak igen lazán kapcsolódik egymáshoz.

Ami viszont fontos, az az, hogy ehhez a sebességhez szükséges teljesítmény, valahol 30Le-környékén van ami az ahhoz a fordulatszámhoz tartozó maximális teljesítménynek hányad része, és kb ennyi. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot akkor valójában ennek a két adatnak, tehát az adott motorfordulatszám maximális teljesítményének és a terhelés leküzdésére szükséges teljesítmény hányadosa a fontos és ez megmutatja majd, hogy a BSFC grafikon szerint a fogyasztás mennyivel lesz kevesebb. Az meg hogy ez l/100km-ben mennyi fogyasztást jelent az meg attól függ, hogy közben milyen sebességgel haladunk.

Abban valóban nem lenne igazam, hogy egy jármű nem fogyaszt sokkal többet 1oo-nál, mind 15o-nél, már ha állítottam volna ilyesmit... de nem ezt állítottam, hanem azt, hogy az ideális sebességtartomány közelében a +20% sebesség nem fog +20% üzemanyag-felhasználást jelenteni... meg azt állítottam, hogy a mai autók áttételezése (mármint a jól motorizált és nem tipikusan városi felhasználásra szánt autók esetén) tipikusan olyan, hogy a ~120-140km/h tartomány pontosan ebbe a fogyasztás szempontjából leghatékonyabb működési tartományba essen.

Szerintem ez a mélység pontosan elegendő egy vasárnapi ebéd utáni és F1 futam előtti elvi szintű eszmecseréhez és ne huzakodjunk elő mindenféle bonyolult képletekkel meg égési sebességekkel, meg ilyenekkel. A feni elméleti eszmefuttatás pontosan elég arra, hogy a sok hozzászólással ezelőtti állítást megcáfolja és a hátterére is rámutasson, miszerint a +25% sebesség növekedés nem igényel +25% fogyasztás emelkedést pláne nem a jelzett tartományban! 

Előzmény: Törölt nick (62904)