Törölt nick Creative Commons License 2015.11.22 0 0 3628

Találtam két összefoglalót penész ügyben. Az egyik ami szemet szúrt, az a bútorhátlap-téma, a másik a fal fölső és alsó penészedései közti különbség, a harmadik pedig egy pofonegyszerű megoldás a szekrények mögötti tér megszellőztetésére. Ez nem mindenhol kivitelezhető, de utólagosan is kiépíthető ahol egyéni központi fűtés van.

http://www.drfal.hu/penesz-a-lakasban/

http://blog.kaas.hu/penesz-a-lakasban-mit-tehetunk/

 

Én most próbálom elejét venni a betonerkély alsó részén a penész megjelenítését minimalizálni. Ez a rész ugye hiába déli, de kívülről szigetelhetetlen, és mindig árnyékban van saját magától. (purhabbal már telenyomtam a gyári illesztetlenségi kézvastagságú réseket) Ide gipszkartont mondtak ablakosék, hogy azzal a legegyszerűbb eltakarni, majd hozzátette, hogy ott úgyis penészedni fog... Szóval a gipszkartont el is vetettem, hiszen azon ott a papír kívül-belül, ami ugye cellulóz, és ami a penészgomba legjobb csemegéje. Így maradt a megmaradt fagyállós csemperagasztó feltöltés, szükség esetén több rétegben, a kapott felület meg sima lesz mint a betonfal.

 

Kérdésem, hogy ha ezt a csemperagasztózott 10 cm magas részt leglettelem szériaglettel, azt utána konyhafestékkel, vagy csak sima diszperzittel lefestve milyen eredményt hozhat penészileg? Ha mégis lenne penész, akkor azt "üzemszerűen" szeretném ott leszavózni évente, vagy amikor kell, és egyszerű fehérrel átkenni. A lakásban máshol nem tudna amúgy megtelepedni, csak azon a részen, a többi mind szigetelt házbelső fal, és van szellőzés is. Sajnos nem tudok olyan réz fűtéscsövet végigfektetni előtte, ami az egyik linkben is írva vagyon és pofonegyszerűen megoldaná a kérdést.