arvaiz69 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 103324

Sziasztok! 

Nem is mondtam a nagy újságot, hogy ma voltam az OBI-ban és tüzetesebben körbejártam ezt a LUX asztali körfűrészgépet! Ebben a gépben 30 mm-es tengely van és a lap vastagsága 2,8 mm. Azt nem sikerült megtudni, hogy a motor közvetlenül a tengelyre van rászerelve, vagy fogaskerékkel hajtja a tengelyt.  A szolnoki OBI-ba kirakott gép fűrészlap emelő tekerő és a döntését végző tekerő is precízen működik, nincs semmi akadás, vagy bármi amire felfigyeltem volna. Amit Soká fórumtárs említett, hogy a szögvezető nútjában lévő csavartól szorul a szögvezető, nos ennél a gépnél nem szorult, hanem megakadt benne. Nem lehetett a csavaron áttolni. Szemrevételeztem azt a csavart és arra jutottam, hogy annak a csavarnak ott semmi szerepe nincs. Úgy gondolom azt azért rakták oda, hogy a kíváncsi vevők sokasága ne tudja a szögvezetővel összekarcolni az asztalt.  Egyéb értelmes okot nem tudok rá! 

Az asztal egyenességét is, vagy inkább ferdeségét is említette Soká fórumtárs. Leakasztottam egy egyenes vonalzót és az asztalon keresztbe raktam. 

Valóban ahogy Soká fórumtárs is említette a jobb és baloldali szögvezető nútja után jobbra is és balra is egy kicsit, maximum 1 millimétert lejt az asztal. De az asztal közepe teljesen egyenes. Csak kíváncsiságból átmentem a másik polchoz és megnéztem az ott kiállított Bosch PTS10 fűrészgépet, aminek asztalára kíváncsiságból ráraktam a vonalzót. Itt azt tapasztaltam, hogy az asztal közepe kicsit kb. 1 millimétert lejjebb volt mint az asztal két széle. 

Szóval szerintem ez a hozzávetőleg 1 milliméter eltérés az asztal síkjában egyik gépnél sem befolyásolja a pontosságot. Ettől még mindkét gép tökéletesnek mondható. 

Aztán hogy ott nézegettem ( csodáltam ) ezt a gépet odajött egy fiatal férfi eladó, aki nagyon segítőkész volt. Kivettük a dobozából az alkatrészeket és próbáltam a helyére illeszteni a párhuzamvezető sínrendszerét, és a párhuzamvezetőt is.  A sínrendszeren colos és milliméteres beosztás is van.  A baj csak az, hogy a párhuzamvezetőn lévő nagyítós négyzetében jóformán csak a colos beosztást lehet látni. A milliméteres beosztás a colos beosztás alatt található, és ezért az takarásban van, a milliméter beosztást lehet látni és a számok tetejét lehet látni. 

Sajnos tovább nem tudtam folytatni a tüzetesebb vizsgálódást, mert a feleségem telefonált az AUCHAN áruházból hogy befejezte a vásárlást és mehetek érte. 

Szóval a vizsgálódás után még mindig úgy gondolom érdemes megvenni, különösen ha karácsonyra még engednek az árból! 

Üdv.: Zoli