Törölt nick
2015.11.20
|
|
0 0
136377
|
Minap hallgatom a rádiót, és érdekes rövid beszámoló volt a Kossuth rádióban. Dr. Mátray Árpád, homeopata állatorvos ... 2006 óta a Kossuth Rádió Hajnal – táj című reggeli műsorának naponkénti szaktanácsadójaként válaszol a hallgatók ... (Sok adását halottam már, mert amikor hajnalban megyek dolgozni, hallgatom a rádiót, és pont az ő műsora megy. Hallottam már sok jót, de néha egy-két (szerintem legalábbis) elnagyolt dolgot, vagy tanköv szagú féligazságot is. De általában elég jó.
Nos most arról volt szó, hogy időnként miért kellemetlen szagú, vagy néha miért büdös a tojás. Mivel erről már itt sokan írtunk minden félét, a rádióban hallotakat megosztom veletek. Szóval ezt a dolgot egy vegyület váltja ki, amit trimetil-aminnak hívnak. Bár bizonyos gyomnövények is tartalmazhatják, és onnan is bejuthat a tyúk szervezetébe. De ami biztos, hogy egyes tápok (általában az olcsóbbak) extrahált szója helyett repcemagot tartalmaznak. A repcemag nagyon jó tápanyag, sok benne a fehérje. És ha jól tudom gmo-mentes is. Szóval kiválló fehérjeforrás lenne, olcsóbb is a szójánál, mivel a szója főtermék, a repcemag meg csak a repceolaj gyártásának a mellékterméke, tehát újra felhasznált értéktelenebb melléktermék. Csak hát az a fránya trimetil-amin. (Nagyon kis mennyiségben tartalmazza, egészségre ártalmatlan, de büdös lesz tőle a tojás).
És a megoldás: a nagyüzemek rájöttek, hogy a tyúkok fajtájaként másabbak picit az emésaztő-rendszerük, és az emésztőenzimek is. Ebből kifolyólag vannak tyúkok, akik repcemag evése után sem produkálnak szagos tojást, mert genetikájuk folytán a kiváltó anyagot a szervezetük lebontja. Néhány üzem már erre if figyel, és csak ilyen típusú tyúkokat tart. Igy jóval olcsóbb takarmányozást tudnak csinálni, és ezzel lent tartani a tojás és a hús árát is. Ráadásul még gmo-mentesen is. Házi tyúkoknál az erre való érzékenységet csak próbaetetésekkel lehet megállapítani. Nos. Hát valami ilyesmi volt a műsorban. |
|