napocza Creative Commons License 2015.11.07 0 0 119139

A mostani fortepan feltöltés az UVATERV vállalat képeinek egy részét tartalmazza.
A képeken belül található egy önálló sorozat, ami egy feltehetőleg 1955-ös dunai utazás dokumentációja a 91286-os képtől a 91000-es képig. A 287 kép egy kisebb része már korábban is fortepan kép volt, csak eddig nem tudtuk, hogy ekkor és ennek az összefüggő sorozatnak részeként készültek (egy részük a Regiszterben is megtalálható).
Az utazás oka sajnos nem ismert.
A képek Mosonmagyaróváron kezdődnek a 91286-os képpel. Az utazást a folyó mellett Esztergomig feltehetőleg közúton tették meg, először Mosoni-Duna mellett Hédervár-Győr-Gönyű, majd a nagy Duna mellett Komárom-Lábatlan- Nyergesújfalu-Dorog-Esztergom útvonalon.
Esztergomban  az utazók hajóra szálltak és a 91222-es képtől kezdve elhagyták a partot. A Táncsics gőzösön utaztak a Dunakanyarban Visegrádig, majd a Szentendrei ágban tovább Budapestig meg-megállva itt-ott. Innen egy újabb közúti kirándulás történhetett a Ráckevei Duna-ág mellett. Ezután folytatódott a hajózás Budapesttől Százhalombatta-Ercsi-Sztálinváros-Dunaföldvár-Baja vonalon sok megállóval Mohácsig, beiktatva közben néhány városnéző kirándulást például Kalocsán vagy Szekszárdon.
A páratlanul épen megmaradt és szerencsével rekonstruált sorozat egyedülálló időutazásra ad alkalmat és láthatjuk azt is, hogy nézett ki a folyó hatvan évvel ezelőtt. A 91286-os képtől kezdve a jobb nyíllal kell haladni előre.
Jó nézelődést mindenkinek!