emem Creative Commons License 2015.11.04 -2 1 6772

"Göbekli Tepe  legrégebbi, kőköröket létrehozó kultúrájára nem elég magyarázat a vadászó-letelepedett életmód,"

mit értesz azalatt, hogy nem elég magyarázat? szerinted mi kell ahhoz, hogy a magyarázat elegendő legyen? láthattuk a nemrég felhozott példán, hogy még a vándorló nomád életet élő törzsek is képesek voltak nagyszabású projektek végrehajtására, illetve Jerikó tornya is hasonló körülmények között jött létre.

"A régészeti leletek inkább azt mutatják, hogy rituális ok miatt mindig újabb és újabb kőkört építettek, a régieket pedig betemették. "

 

igen, de a kultúra hanyatlásnak indult, a kőkörök kisebbek lettek, ahogy te írod, mintha  készítőket már nem érdekelte volna a minőség, ez pedig a szentély eredeti céljának, a vadászó életmódot folytató építők halotti kultuszának elértéktelenedését jelzi.

az első három kör nagyjából ugyanabból a korból származik, a megtalált csontleletek igazolják, hogy ekkor még bőséges vadállomány állt rendelkezésükre; ez az időszak a mezolitikum kezdetére esik.

a következő három feltárt kör nagyjából 1000 évvel későbbi, itt már változik a körök formája és stílusa.

az eltelt idő alatt változott az éghajlat, kihalt a pleisztocén megafauna, ezzel együtt a vadászatról át kellett térni más életformára, és máris a szentély jelentőségének csökkenésénél vagyunk.

logikailag és kronológiailag kerek a történet.

Előzmény: Törölt nick (6770)