kitadimanta Creative Commons License 2015.11.01 -2 1 6729

"de miért kellett visszamennie?"

Ha nincs nyoma a környéken korabeli életnek, akkor vissza kellett menniük a lakóhelyükre. Nem?

 

"érdekes, mennyire szelektíven olvasol, szelektíven értelmezel és szelektíven emlékszel. idéztem a feltárást vezető kutató véleményét, aki szerint az építők max. 200 km-es távolságban lakhattak."

Nem olyan érdekes ez, csak át kell gondolni: Nem szoktak az emberek naponta 200 km.-t oda-vissza gyalogolni egy építkezésre. (akkor még nem volt közlekedési eszköz, sem autópálya.)

Csak zárójelben mondom, hogy ha a 200 km-es távolságot vesszük alapul, az jóval több, mint szép hazánk területe (125 600 km2) Mai körülmények között még egy kisebb megyében is határeset egyetlen központi munkahely napi szintű megközelítése...  Gondolkodni is kell egy kicsit...

 

"ez alapján pedig a szükséges létszám bőven elérhető"

Csak az utazást kellett megoldani... Arról meg nem értekezik...

 

"(bár még mindig nem értem, hogy mi alapján számolsz)"

A vadászatból, gyűjtögetésből élők népsűrűségét vettem alapul. Bár az itt megadott értéknek több, mint tízszeresével számoltam...:

"A gyűjtögetésen, halászaton, vadászaton alapuló társadalmak létszáma igen alacsony volt. Ebben az időben csak néhány millió ember lakhatta a Földet, hiszen a népesség eltartásához igen nagy területekre volt szükség, és emberek a szárazföldnek csak kis részén élhettek. A közelmúltban még fellelhető primitív törzsek tanulmányozása alapján az a nézet terjedt el, hogy 100 km2-enként 8-16 fő élhetett."

http://193.6.12.228/uigtk/uise/gtknappali/nepesseg.doc

 

Előzmény: emem (6702)