"Nem tudom bele merjek-e vágni a csak klímás fűtésbe." - én is pont ezen dilemmáztam 1 évvel ezelőtt, egy felújítás alatti családi ház teljes fűtését gondoltam klímával megoldani.
Mivel mindenki más, mindenkit másképp zavar a zaj és a mozgó levegő, úgy döntöttem letesztelem nálam mi a helyzet, vettem egy jó minőségű, nagyméretű hőcserélővel rendelkező készüléket (Fujitsu egyébként) abba a házba, ahol most élek. Itt kiegészítő fűtés a célja ősszel és tavasszal, így abban biztos voltam, hogy erre a célra jó lesz, így nem kidobott pénz.
Persze tavaly télen teszteltem direkt a legkeményebb hidegekben is.
Röviden: úgy döntöttem a felújított házba kizárólagos fűtésnek ez NEKEM nem felel meg.
Hosszabban: engem alvás közben már zavarna a zaj még legkisebb ventilátor fokozaton is.
Nappali alapzaj mellett egyáltalán nem zavaró, észre sem veszem, de nem szeretnék vele egy helyiségben aludni. Megeshet, hogy nem a klíma hangos, hanem én vagyok "gyenge", de ez a véleményem.
Nekem csak a nappaliban van klíma, így a hálószobát nyitott ajtón keresztül fűti, a hálóban egyáltalán nem hallom a hangját, tehát ez a megoldás teljesen vállalható.
Azonban ehhez jobb hőszigetelés kellene, mint nekem van, mert nálam amíg kint 0 fok feletti a hőmérséklet, max. 2 fokkal van hidegebb a hálóban mint a nappaliban, de ahogy egyre hidegebb lesz kint, elkezd nőni a hőmérséklet különbség.
Ennek oka persze az én házam elégtelen hőszigetelése is. Megoldható lenne azzal, hogy a nappalit 25 fokra fűtöm, így elég meleg lenne még a hálóban is, csak így már nem lenne túl gazdaságos. Másik lehetőség lenne egy infrapanel a hálóba, és az alap fűtést a klíma adná, arra kicsit rádolgozna az infra.
További probléma lenne, ha mindig zárni szeretném az ajtót mert csak. Akkor kintről nem tudnám fűteni a hálószobát, bentre pedig nem akarok klímát, mert hangos.