Petya79 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3534

"Az elszívóventire már gondoltam, csak macera mert a szomszéd udvarára kéne vinni."

 

Haragban vagytok? :-) A fürdőszoba ablaka nálam is a szomszéd udvarára néz. De semmi nem tiltja, hogy ne lehetne oda kivezetni a párát. Én egy egyhelyiséges hőcserélőt tervezek oda. Amint elérhető áron kapható majd, veszek is egyet magamnak. A Marley például egész olcsó, csak sajnos a régebbi széria nem vált be. Az újabbal meg még nincs hosszú távú tapasztalata senkinek.

"Nincs sok kanyar 2 db 90 es meg 2 db 45 fokos, meg nem is a cső a hangos, az átmegy hátrafelé egy másik helyiségbe 110es csőbe megy (szürke szennyvízcső)."

A páraelszívók EN 61591 szabvány szerinti összehasonlításánál egyetlen darab 90 fokos könyököt, és egy 2 méteres szakaszt vesznek alapul, és a kivezetésnél mérnek. Illetve most már energiacímkézés van páraelszívóknál is, ahol más képlet alapján számolnak.
A lényeg az, hogy ha valamelyik páraelszívónál azt olvasod, hogy EN 61591 szabvány szerint mondjuk 400 m3/óra a légszállítása, akkor azt a fenti módszerrel mérik. Minél hosszabb a csőszakasz, és minél több "kanyar" van benne, annál inkább romlik az elszívó hatásfoka.
Két megjegyzés még: a szürke PVC szennyvízcső nem a legalkalmasabb légtechnikai csőnek. Azon felül - nem tudom persze, hogy milyen régi páraelszívód van, de - ilyen szűk keresztmetszetű páraelszívót már nem igazán kapni, legfeljebb az olcsó fix változatok közt. Ha eredetileg 100 mm az elszívó csonkja, akkor az OK. Ha viszont 120-125 mm-es (vagy ettől is nagyobb), és azt Te 110 mm-re szűkíted, akkor azzal megnöveled a gép zajszintjét. Egyébként amennyire én tudom, a légtechnikai csöveknél 110mm-es kör keresztmetszetet nem is alkalmaznak. Tehát ha elszívó ventilátort tervezel a fürdőszobába, akkor ne ilyen méretekben gondolkodj.

"Kicsit tartok ezektől a ventis cuccoktól ami belülről szív és az utcára nyom a cserépkályha miatt."

Nem alaptalanul. Nálam is egy bazi nagy fali légbeejtőt kellett pluszba beszereltetni a nappaliba, külön csak a kémény miatt (ami egyébként használaton kívüli, és valószínűleg a későbbiekben sem használjuk majd).  A cserépkályha egyébként annyiból szerencsésebb, hogy ott az égéstermék visszaáramlása a füst által érezhető, vagy ha kormol, akkor látható jelei vannak. Szóval ott még időben kiszellőztethető a lakás, nem olyan csendes gyilkos, mint egy gázkazán.

Előzmény: tangerine (3530)