rezgaras Creative Commons License 2015.10.22 0 0 98411

Ennek a kérdésnek sok vetülete van. Talán azzal is lehet kezdeni, hogy az 1970-es években egy kisebb Piko mozdony modellt meg lehetett kapni 200Ft-ért - viszont a fizetésem 2500Ft volt. Tehát az arányok nem is rugaszkodtak nagyon el.

 

Emellett a mai modellek sokkal részletesebbek, sokkal halkabban és jobban futnak, vagyis a használati értékük is sokkal magasabb! Drágább a kifejlesztésük, több munka az elkészítésük. A mai nyugati bérekkel gyakorlatilag elérhetetlen lenne az áruk - láthatjuk néhány modellen (pl. Roco 109-es). Az is világos, hogy azok a cégek, akik Kínában gyártatnak és a minőségi problémákat valahogy kezelni tudják, óriási profitot vághatnak zsebre. De abból, hogy ilyen cég sincs sok arra lehet következtetni, hogy ez az út is rögös lehet.

 

A harmadik vetület az, hogy a piac is sokkal kisebb lett. A mai gyerekek nem kisvasútról álmodoznak, hanem drónról és számítógépes játékokról. A piac elment a pénzes felnőttek igényei felé. Ezt kell megfizetni annak, aki vasútmodellezni akar. Ez van.

Előzmény: hodika1977 (98409)