Törölt nick Creative Commons License 2015.10.22 -2 0 6554

Úgy tudom, hogy az alsó soroknál 9 db, egyenként 400 tonna körüli kőtömb van. A nyugati támfalnál, az alsó soron van 3 db trilithon, amelyeknek egyenkénti súlya 800 és 900 tonna között van (1000 tonnásak talán nincsenek). A piramisok topicban, kb. 1 éve a vitapartner alapvetően 3 dolgot hozott fel arra, hogy 2000 évvel ezelőtt a rómaiak fektették le ezt a 12 óriási követ:

 

1.) A rómaiak vallási okból, a már igen régóta szent helynek számító terepen akarták felépíteni a Jupiternek szentelt templomukat. Mivel a terep nagyon egyenetlen volt, ezért statikai okok miatt, templomtámasztékként termelték ki, dolgozták fel és építették be a trilithonokat a nyugati támfalba.

2.) A trilithonok és az alsó sor alatt föltártak még egy alapzat réteget, amelyek sokkal kisebb kövekből állnak. Az érvelés szerint különös, hogy a rómaiaknál régebbi megalitikus kultúra a kis kövekből álló alapzatra emelte a 400 és 850 tonnás kőtömbjeit. Ezért szerinte csak az lehetett, hogy az egészet (a föltárt alappal együtt) csak a rómaiak építették.

3.) A 400 tonnás kövek felső részén egy befelé hajló peremrész látható, amelyekre emelték rá a trilithonokat. Az érvelés szerint ezek a peremrészek tipikus római díszítő motívumok, amelyekre több helyen is van példa a római építészetben. 

 

Engem az érvelés nem győzött meg. Egyetértek Kitadimanta olvtárs érveivel, mely szerint a rómaiak (de a görögök se) soha nem építkeztek ilyen hatalmas monolitokkal. Soha nem is maradt fenn egyetlen, hellenisztikus korból származó utalás, legenda, írásos nyom vagy feljegyzés, ami a hatalmas tömböknek a római vagy görög kori kitermelését, feldolgozását, szállítását (kb. 500 méter a kőbánya) dokumentálta volna. Ergo, ezek a tömbök nem a hellenisztikus korból származnak. A rómaiak nagyon gyakorlatias emberek voltak, de nem hülyék, hogy vallási célból ekkora emberfeletti munkát elvégezzenek. Továbbra is ez a véleményem. 

Előzmény: hyspano (6551)