emem Creative Commons License 2015.10.21 -1 1 6547

"A cikk semmit nem cáfol, sőt, maga mondja ki, hogy Wadi Faynan építői letelepedett közösség tagjai voltak."

 

mint ahogy Göbekli Tepe építői is, a cikk ugyanis ezt is kimondja, ergo cáfolja az érveidet. nem olvastad el, vagy nem értetted meg? komolyan kérdezem, azért teljesen fölösleges írnod a topikra, ha a célod csupán a rendelkezésre álló hely kitöltése.

 

"A megalitikus építményeket meg semmiképp nem szabad összemosni kőből és sárból épített dolgokkal."

senki nem mosta össze, ezt honnan vetted? a cikk nem az alapanyag alapján veszi egy kalap alá az építményeket; nem olvastad el, vagy nem értetted meg?

"De Göbekli tepe építőit sem Wadi Faynan lakóival, hiszen az előbbiek egyre gyatrább másolatokat készítettek, "

miért, Wadi Faynan építői hová fejlődtek? annak meg mi köze van az egészhez, hogy Göbekli Tepe esetében visszafejlődést tapasztalunk? teljesen logikus a folyamat: mivel az építmény rituális célokat szolgált, viszont az állandó lakóhelytől valószínűleg nagyobb távolságra helyezkedett el, ezért a földművelésre való áttéréssel párhuzamosan egyre kevésbe lehettek motiváltak abban, hogy egy távoli helyet keressenek fel.

"Göbekli Tepe esetében is csak az jelent problémát, hogy nincs a fejlődésnek felfelé ívelő szakasza"

megbeszéltük, nem is kell, hogy legyen, egy ilyen kőkör lehetne fajtájában az első. nyilván volt más jellegű, nem megalitikus előzménye, de ennek nem biztos, hogy maradt nyoma, másrészt lehet, hogy még nem jutottal el ennek a megtalálásáig. erről is írtam (6509): nem olvastad el, nem értetted meg, vagy szándékosan negligálod?

<Deep test pits have shown that the floors of the rings are made of hardened limestone. Schmidt is betting that beneath the floors he'll find the structures' true purpose: a final resting place for a society of hunters.>

"De ehelyett szépen leépült minden tudásuk."

lásd fentebb, az átmeneti jellegű településéknél szerintem ez egy természetes folyamat volt. Göbekli Tepe szentélynek megfelelt, állandó lakóhelynek kevésbé, ezért indulhatott hanyatlásnak.

"Éppen az ellenkezőjét állítottam."

éppen ez az, hogy ezeket a dolgokat csak te, és csak állítod. véleményed marginális és irreleváns, azt semmivel sem tudod alátámasztani, ráadásul rendszeresen orbitális tárgyi tévedéseket fogalmazol meg; illusztrációnak (ti. az áltudomány működésére) viszont pont ezért tökéletes.

Előzmény: kitadimanta (6544)