sweethome Creative Commons License 2015.10.20 0 4 18358

A Komárom-témához hozzátenném, amit a neten találtam jó pár évvel ezelőtt. A forrására már nem emlékszem, ezért nem tudom itt megjelölni. Esetleg ha valaki ráismer a saját írására, további érdekességeket is megoszthatna velünk. Az írás (kihagyva belőle az érdektelen részeket) szó szerinti idézete:

 

"Anno réges régen, mikor katona voltam (1993 - 1994), a századpk, kiválasztott kb 10 emberkét a századból, akik egy gyorstalpalon résztvettek, a Hogyan ne robbanjunk fel, mentesítés közben !!! című előadáson.

 

A képen is látszik, hogy nagyon komolyan vettük ezt a témát. A kiszuperált bomba mellett éppen pózolunk, az egyik katonatársammal, a maradék 196 napra.

 

Szóval a talpaló után elindultunk Komárom-ba. Egy teherautóban tettük meg a kellemes utat, Bajárol, Komáromba.

A lényeg amiért minket odaküldtek, az volt, hogy amit az orosz katonák otthagytak töltényhüvelyeket, meg egyéb apróságokat, azokat kellett összeszedni, ill lényegében kitakarítani. Azért felhívták a figyelmünket, hogy találhatunk bombát, meg amit az RPG- ből kilőnek, olyan érdekes dolgokat (na azokat találtunk is rendesen), és ne lepődjünk meg, ha netán éles lesz.

Na akkor kell alkalmazni az egyes, és kettes szabályt.

Az egyes szabály: szólj a felettesednek !!

Kettes szabály: fuss ahogyan csak a lábad bírja !! Akár a feletteseddel.

 

Szerencsére éles cuccokat nem találtunk.

 


 

Na igen, azért elég sokmindent találtunk. Egy pár láda töltényhüvely, meg miegymás.

 

Azért maga az erőd az fantasztikus volt. Bejártuk keresztül kasul, majdnem az egészet. Eszméletlen, ahogyan felépítették. Egy élmény volt bent lenni, ráadásul, úgy, hogy nem voltak túristák , csak mi.

 

 

 

Amint a képeken is látszik a festés a kapu és az ablakok körül. Na ez is érdemel egy kis történetet.

Méghozzá ot kezdődik, hogy amikor az orosz haderő bevonult az erődbe, kicsit átalakították az erődöt a saját izlésük szerint. Méghozzá, úgy, hogy mindent lemázoltak, igénytelenül. Hát mi másra, mint piros és fehérre. Tudni kell erről az erődröl, hogy csodálatosan szépen fel van építve. Szép faragott díszítő elemek futnak végig a falakon, és önmagában a tégla fal, amit 1664 környékén építettek is csodaszép. Megvan az az igazi, régi erőd filingje. Na, ezt kenték le igénytelenül, piros és fehérre. A barbárok. 

Szerencsére megmaradt egy része az erődnek eredeti mivoltában. Lehet elfogyott a festék. Még szerencse.

 

Itt maradt meg eredetiben.

 

A képen is látszik egy kiugró rész, a folyosón. Ezt az erődöt úgy építették fel, hogy az egyenes folyosókon, egy kiugrót létesítettek, bizonyos távolságonként. Ezeknek a kiugróknak, volt egy kis nyílás a falán. Oda álltak a lövészek, és onnan szedegették ki az emberkéket, a hosszú folyosó végéről. Esélye sem volt annak aki e folyosókon akart végigmenni. Ráadásul, a kiugró, és a fal között éppen egy ember elfért. Tehát, ha netán sikerült is valahogyan odakecmeregni, még akkor is megvolt az esély, hogy nem jutsz át, mert, csak egyessével lehetett átmenni. Na meg, egyessével könnyebb leszedegetni az embereket.

 

 

 

Itt jött meg a vonat, a lőszerrel, amit beszállítottak az erődbe. Lásd fent.Természetesen a vonatsín később épült."

 

 

Előzmény: D-peti (18351)