kitadimanta Creative Commons License 2015.10.20 -2 1 6544

"a letelepedett életmód ellen felhozott "érveid" között szerepelt még, hogy Göbekli Tepe esetében sem találtak lakóépületet. erre írtam régebben, hogy ennek van logikus magyarázata, mely magyarázat a Wadi Faynanról szóló cikkben is szerepel, amely cikk egyébként tételesen cáfolja a fent említett "érveidet"."

A cikk semmit nem cáfol, sőt, maga mondja ki, hogy Wadi Faynan építői letelepedett közösség tagjai voltak. 

A megalitikus építményeket meg semmiképp nem szabad összemosni kőből és sárból épített dolgokkal.

De Göbekli tepe építőit sem Wadi Faynan lakóival, hiszen az előbbiek egyre gyatrább másolatokat készítettek, tehát nemhogy fejlődtek volna, hanem azt is elfelejtették, amit valahonnan megtanultak.

 

"az, hogy Göbekli Tepe építői kőoszlopokat használtak, míg Wadi Faynan esetében más építési módot alkalmaztak, az átmeneti jellegű társadalmak kialakulása és működése szempontjából teljességgel érdektelen,"

Ebben nincs is vita közöttünk...

Göbekli Tepe esetében is csak az jelent problémát, hogy nincs a fejlődésnek felfelé ívelő szakasza, csak a leépülésnek vannak nyomai, pedig szerinted is átmenetet kellett volna képezniük a fejlettebb technológiát használó társadalmak felé. De ehelyett szépen leépült minden tudásuk.

 

"az általad írt felvetésre nem adható egységes válasz, mivel a megaltikus építmények keletkezési kora, stílusa, technológiája jelentős szórást mutat,"

Éppen az ellenkezőjét állítottam. Nincs jelentős szórás, mindegyikre jellemző az indokolatlanul nagyméretű kövekből való építés. Még az oroszoknál is megtalálhatók a hatalmas kövekből épített dolgok, de még a faragás stílusa is ismerős 0,20-0,35. Sőt még hatalmas kőgolyók is találhatók itt, mint Amerikában...

https://www.youtube.com/watch?v=iFOwlZfNTO4

 

Előzmény: emem (6533)