Jesurun under Lyme Creative Commons License 2015.10.19 0 0 32165

Talaltam egy jo oldalt a maj vedelmerol regeneralasarol, a lenyege itt van:

 

homoktövis májvédő hatásáról számos tanulmány készült. Bevitelével csökkenthetők az emelkedett májfunkciós paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja a méregtelenítő funkciójukat. Ennél hatékonyabb növény talán nem is létezik a áj regenerálására, bár sokan a máriatövist helyezik előtérbe. Mind olajos, mind vizes összetevői fontosak a máj szempontjából.

máriatövis a másik fontos májvédő növény. Mivel a nyugati orvoslás hamarabb ismerte fel, több májra szánt étrend-kiegészítő összetevője, de önmagában is hatásos. Legfontosabb aktív összetevője a silymarin, amely a máj glutation (lásd lentebb) szintézisét 30%kal is képes megnövelni, e mellett serkenti a máj fehérjeszintézisét, és az egészséges májsejt növekedést.

Az alfa-liponsav antioxidáns hatású. Valószínűleg ez a tulajdonsága tehető felelőssé májtoxikus károsodásokat kivédő hatásáért, de önálló méregtelenítő hatásáért is. A májsejtek sebezhetőek a különböző méreganyagok által. Ezeket a károsodásokat az antioxidánstulajdonságú anyagok képesek kivédeni A liponsav azonban más módon is képes védeni a májat. Ként tartalmaz és hozzájárul a glutation szintéziséhez, ezáltal növelve annak szintjét. A glutation a máj egyik fő méregtelenítő anyaga, mivel sok toxin megkötésében szerepet játszik. A liponsav ezen felül alkalmas különböző nehézfémek (ón, ólom, kadmium) megkötésére, azokkal való kelátképző tulajdonsága révén.

N-acetil cisztein (NAC). A glutation szerepét az alfa liponsavnál már említettük. Molekulája három aminosavból ciszteinből, glutaminból és glicinből épül fel. Ezek közül a cisztein az, ami a képződés limtáló tényezője lehet, vagyis a ciszteinnel való ellátottság határozza meg azt, hogy mennyi glutationt képes májunk szintetizálni.

Így érthető, hogy a cisztein külső pótlása a legfontosabb faktor mely hozzájárul a glutation szintéziséhez és szintjének növeléséhez. A glutation konjugáció az a folyamat melyben a toxikus anyagok 60%-a megkötődik a májban (a méregtelenítő folyamatok II. fázisában). Ennek hatékonysága járul hozzá ahhoz, hogy a méreganyagok ne halmozódjanak fel a májban. Mindemellett a cisztein hatékony antioxidáns is, mely további védelmet jelent a májsejteknek is.

Lipotróp anyagoknak azokat nevezzük, amelyek segítik a zsírok lebontását és felszabadítását a májszövetből. Ezek közül legfontosabb a kolin, a metionin és az inozitol, melyeknek fontos szerepe van a zsírmáj létrejöttének megakadályozásában, illetve a folyamat visszafordításában.

Az antioxidánsok védik a májsejtek membránját a méreganyagok károsító hatásaival szemben. Azokból pedig a májba kerül be a legtöbb, lévén ott méregtelenítődik a szervezet. Így nem csak a hagyományos antioxidáns hatású anyagok (C-vitaminE-vitamin, zsírsavak stb), hanem a szabadgyök bontó enzimek (szuperoxid dizmutáz (SOD), glutation peroxidáz) is fontos szerepet kapnak. Ez utóbbi enzim a fentebb említett glutationt használja fel a szabadgyökök hozzákötésére.

 

http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=2855