D-peti Creative Commons License 2015.10.19 -7 9 18351

„Mint ott is írják ez volt közép Európa legnagyobb szovjet lőszer raktára, ahhoz képest megmondom őszintén nem sokat tudni róla, szívesen elolvasnék már erről valami konkrétabbat is.”

 

Szívesen leírom amit én tudok, már csak ezért is, mert korábban már megjelentek téves információk egy, a topic nevével azonos Facebook csoportban.

 

 Ugye a háború után a szovjetek vették használatba, és fokozatosan kialakították benne a legnagyobb magyarországi lőszerraktárukat. Erre nagyon is alkalmas volt az erőd, hiszen a földdel és vastag falakkal védett termekben biztonságosan el lehetett helyezni a sok tonna hadianyagot. Idő közben fokozatosan bővítették és meg is erősítették az erődöt, ugyanis több sornyi szögesdrótkerítést vontak az objektum köré, de még lövészárkokat is ástak.

 

További kibővítések: lőtér építése a déli oldalon, épületek felhúzása az erdőben (melyeket a kivonulás után lebontottak), a vasút bevezetése (meg kellett bontani a bejárati kapu tetejét ezért) ehhez egy rakodó kiépítése, egy század nagyságú rt. alakulat számára épület és sáncok emelése a nyugati oldalon, végül, de nem utolsó sorban az Árkász tábor nevű laktanya bővítései (ez az erőd keleti oldala mellett található a Duna parton). Egyébként raktárak vészhelyzetben való gyors kiürítése végett délen és nyugaton feltöltöttek egy részt az erőd falai közt, hogy egyszerre három irányban lehessen elhagyni az amúgy zárt objektumot.

 

Az erődben és a mellette lévő laktanyában volt elhelyezve a lőszerraktár állománya valamint a hozzá tartozó kisegítő tűzoltó alakulat (mert ugyebár ilyen is volt). Az őrséget viszont a városban lévő két ezred állománya (is) adta. Egyébként sok szovjet egység fordult meg Komáromban az idők során a rakétástól kezdve a harckocsizón át a hídvetőig, ezekről talán majd később.

 

Az alakulatokat és a raktárt 1990-ben vonták illetve ürítették ki. Az objektumok mentesítése (üzemanyag, lőszer stb.) sok millió forintba került és rengeteg időbe került – 1994 áprilisára tudták csak a magyar katonák átvizsgálni és megtisztítani a lőszertől az erődöt. Az eredmény: „3.000 éles - azaz működőképes - gyalogsági lőszert, 4.000, ugyancsak éles tüzérségi lőszert, iletve kézigránátot, kilenc tonnányi különböző lőszerhüvelyt és egy mázsányi pirotechnikai eszközt, nyomjelzős töltényt, illetve rakétát találtak - tájékoztatta az MTI munkatársát Mócsai József mérnök”. Mind ez úgy maradt ott, hogy a két komáromi ezredet, illetve a lőszerraktár anyagkészletét márciustól augusztusig folyamatosan vitték haza a vasúti szerelvények…

Előzmény: charlie21 (18348)