emem Creative Commons License 2015.10.11 -1 1 6387

"Meg sem próbálják, mert mindegyiknek beletörne a bicskája..."

 

meg sem próbálják, ergo lehetetlen? gratulálok, remek érvelés. 

 

"minden előzmény nélkül épít egy kimagaslóan fejlett kultúrára valló létesítményt."

 

ki állította, hogy előzmény nélkül? legfeljebb azt még nem találtuk meg, ha egyáltalán maradt nyoma a próbálkozásnak. Göbekli Tepe azért jó példa, mert még első próbálkozásnak is simán elmennek a kökörök, itt tényleg csak néhány kisebb kődarab van egymásra pakolva, ehhez pedig egyáltalán nem kellett kimagaslóan fejlett kultúra.

 

"Minden esetre az, hogy minden előzmény nélkül való az épület, erre enged következtetni."

 

ilyen alapon semmit nem talált fel/nem épített meg elsőként az emberiség, mert nincs előzménye? szerintem ezt nem gondoltad komolyan...

 

"A helyben maradó kis-létszámú egyéb állatok nem tudnak eltartani nagyobb létszámú emberi közösséget, mert megritkul az állomány, s az emberek közt éhínség lép fel."

 

Göbekli Tepe egy átmeneti szerveződés nyomait mutatja, ahol a település kiemelt fontosságú, kőből épült része megmaradt, az azt használók lakóépületei viszont nem. ebből te nem azt szűröd le, hogy a kunyhók nyom nélkül eltűntek, az állandó közösséggé szerveződött lakók pedig földműveléssel foglalkoztak, hanem azt, hogy vadásztak, a kőépítményeket pedig egy más kultúra emelte, sokkal régebben....  itt szépen tetten érhető, hogy az ún. alternatív elméletekhez való ragaszkodás a logikus magyarázat folyamatos elutasítását, illetve az egyre alaptalanabb magyarázatok szövevényét teszi szükségessé.

 

"Egy csorda állandó mozgásban van, több száz km. is megtesznek évente."

 

itt saját magadnak mondasz ellent, és közben megerősíted az én állításomat: ha a csorda mozgásban van, akkor mit kerestek Göbekli Tepe lakói a helyszínen? ha viszont huzamosabb ideig ott tartózkodtak, akkor nyilván nem (csak) vadásztak...

 

"Catalhöyük lakói már elsősorban nem vadászatból éltek, mert ahhoz nagyon nagy volt a létszámuk, de mivel állandó volt a lakhelyük, így már érdemes volt komolyabb házakat emelni, mert ezek voltak állandó otthonuk."

 

pontosan ez a magyarázat Göbekli Tepe esetében is. miért nem állítod Catalhöyük esetében azt, hogy ők csak elfoglalták a prehisztorikus szupercivilizáció által elhagyott várost, ők hogyhogy képesek voltak önerőből, előzmények nélkül létrehozni valami újat?

 

"Egyetlen vadászó-gyűjtögető törzs sem épített még Eiffel-tornyot, de emeletes házat sem... Ez a gyakorlat, s a józan ész is így gondolja... "

 

ebben teljesen egyetértek. állandó település = földművelés, ez a gyakorlat, és a józan ész is ezt diktálja, nem pedig a hitech civilizáció által elhagyott, majd újrahasznosított épületeket.

 

Előzmény: kitadimanta (6382)