.ETNA. Creative Commons License 2015.10.08 0 0 41231

Ezzel én is így vagyok, sem időm, sem "csukló-teherbírásom" nincs a kézi dagasztgatásra, a max. az, hogy a géppel készített pizzatésztát kinyújtom a táblán, ill. a zsemléket megformázom:-)

 

Egy normális gép - márkától függetlenül (a Te géped kategóriájában pedig pláne!) - bármilyen lisztből jó kenyeret kellen, hogy süssön, a legritkább esetben van itthon BL80-as, gyakorlatilag kb. mindig sima fehér búzalisztet használok, keverve teljes kiőrlésű rozsliszttel!

 

Egyszóval, ha BL55-ből is vacak, BL80-asból is ehetetlen a kenyér, akkor az NEM a liszt hibája, HANEM A RECEPT ROSSZ! Nem kell extrázgatni a liszttel és mindenféléket hozzáadni, ill. ha mégis, akkor ez csak JAVÍT az értékén, vagy az "egészségességén", de hogy extra liszt és plusz hozzávalók (plusz sikér stb.) esetén legyen EGYÁLTALÁN EHETŐ, ez nem pálya - szerintem!

 

Hausmeisterem van, az öcséméknek Hauser ... még kinézetre is tök egyforma (lényegében minden gép Kínában készül, sokszor - kis túlzással - , ahogy itt is írták már, csak a "véletlenen" múlik, hogy milyen név kerül rá), de a használati utasításban szereplő receptek még csak nem is hasonlítanak, a saját gépéhez kapott használati receptjei - ahogy már korábban is írtam - olyan rosszak voltak (arányok stb.), hogy nem sikerült a kenyere, a Hausmeisterem receptjeivel viszont igen .. sima BL55-ös fehér lisztből!

 

Próbáld ki az alapkenyér receptemet, hátha ... vesztenivalód nincs, ha amúgy is a kukában végzik a kenyerek ...

Tehát, alap programon sütve: a vízet teszem először az üstbe, erre jön a már összekevert liszt, amibe kis mélyedéseket készítek (úgy, hogy a víz alul ne jöjjön fel), ebbe teszem a hozzávalókat, a só és az élesztő lehetőleg ne egymás mellé kerüljön. Ha jól láttam a netes képeken, Neked is van két oldalán különböző nagyságú műanyag adagolód a géphez. Ilyen van Nekem is, ezzel mérem ki a sót, cukrot, olajat, élesztőt.

Van olyan gép, amelyik használatijában az szerepel, hogy a liszt kerül az üst aljára ... a Hausmeister kimondottan azt kéri, hogy először a vizet és rá a lisztet ..

 

310 ml víz 

560 gr liszt (400 gr fehér + 160 gr Vitamil-es teljes kiőrlésű rozsliszt)

2 kiskanál só 

2 evőkanál cukor/méz

3 evőkanál olaj/vaj (nem margarin!)

2 kiskanál instant élesztő (mióta a francia gyorsélesztő nem kapható Magyarországon, nincs kispécézett márkám, mikor melyik kerül a kezembe a boltban).

 

Szárított élesztő helyett lehet friss is, ekkor egy 50 gr-os élesztőnek kb. a felét morzsolom - felfuttatás nélkül - a liszt tetejére.

 

A ciklusidő táblázat szerint, alap program esetén 20 percig előmelegít+3 perc keverés+2 perc dagasztás+13 perc dagasztás+45 p kelesztés + 19 p kelesztés + 46 p kelesztés +62 perc  a sütés.

 

Ha sikerül, akkor ehhez az arányhoz igazítva, "átvariálhatod" a géped saját receptjeit is!

Előzmény: zsazska (41224)