Törölt nick Creative Commons License 2015.10.07 -1 4 277

Tévúton jársz két okból, azaz három... Először is kívülről mesterségesen instant empátianövelés nem lehetséges. Egy gombnyomásra vezényszóra még csak elvi, sci-fi szinten sincs valamilyen lehetséges technológia... Tehát egy gyógyszer meg pláne nem túl valószínű hogy valaha is lesz erre, és ha lesz is, az nem holnap, továbbá emberiességi kérdéseket is felvetne ha elkészülne ez az empátianövelő anyag, tekintve hogy beavatkozunk beleegyezése ellenére ember(ek) személyiségébe és tudatába, tekintve hogy az empátia szintje egy személyiségjegy.

A másik ahol szerintem mellényúlsz, hogy keversz egy tömegpszichotikus jelenséget, az empátiával. Amikor bikát szúrják és egyként felsikít a nép, köszönő viszonyban nincs sem egyéni sem tömeges empátiával, egyszerűen egy reflex... Eleve nonszensz azt gondolni hogy empátia támad azokban az emberekben, akik a szórakozás olyan formáját választják, ahol egy állatot kínoznak... Aztán egyszer csak aggódni kezdenek váratlanul a bikáért szerinted? Akkor is felsikít a tömeg, ha a bika megdöfi a torreádort, sőt ha a torreádor elesik és átgázol rajta a bika... rendkívüli extrém esemény miatti sokkreakció a közös felkiáltás, és nem empátia indukálta... Az ilyen tömeg nagyrészt sem a bika, sem a torreádor iránt nem nagyon érez túl sok pozitív érzelmet, hanem leginkább közönyt, hiszen mindkettő megsérülhet, meg is halhat, a bika általában meg is hal ugyebár... Tudati mechanizmus legfeljebb annyi lehet, hogy megijednek, hogy ha most meghal a bika, rövidebb lesz a show... én így gondolom...

Ezzel együtt a jelenség amiről írsz mégis létezik amúgy, de nem e példában. Pl ott sokkal inkább, amikor a halott menedékkérő kisgyermekről futótűzként terjedt a fotó a világban és szinte mindenki sírt-rítt, politikusok szörnyülködtek; nyilatkozati kényszerben volt minden illetékes (és persze sok nem illetékes), államfők elnökök hisztériáztak.. Nos bár ebben is egy jó adag, képmutatás ill. szentimentalizmus is benne volt, viszont ebben bőven volt empátia is szerintem. Ez már elérte azt a küszöböt, ahol fellépett egy kollektív empátia. De hát ez azért elég durva és extrém "empátianövelő gép", ilyen sokkoló dolgokkal sem megoldás próbálkozni, mint ahogy nem is lehet, továbbá, ez felívelő kollektív empátiahullám hamar csillapszik és visszazuhan a többség a közönybe...


Technikailag sem igazán kivitelezhető. Ivóvízbe öntés nagyon naiv elgondolás, hiszen azon akkor több millió embernek kéne dolgozni világszerte folyamatosan hogy minden létező település ivóvizébe benne legyen (és aki nem iszik ivóvizet, még csak főzésre sem használja, az kimaradna a szórásból, a világ minden magánkútjába meg pláne megoldhatatlan öntögetni a csodaszert) hacsak nem Chemtrail-módszerrel a levegőbe fújjuk gáznemű halmazállapotban, keresztbe kasul a bolygón és a légkör része lesz ez az anyag... Szóval emiatt sem reális.
Hogy kiosztott ételsegélyről írsz nem nagyon értem. Arra utalsz, hogy csak a nyomorgó helyeken nincs az embereknek empátiájuk?

 

Az empátia inkább kulturális folyamat, az oktatás-nevelés illetve művészet, szórakoztatás révén lehet fejleszteni tömeges szinten. Tehát az ivóvízbe kevert jótékony vegyszer helyett, sokkal többre mennénk, ha divatba hoznánk a filmekben (mint legkedveltebb tömegszórakozás ugyebár) kötelező jellegű empátia fejlesztő elemeket beépíteni (mint ahogy pl USA-ban törvény írja elő, hogy fekete bőrűnek kötelező minden filmben lenni, persze ez nem kizárt hogy urban legend), és túlzott empátia romboló jeleneteket pedig tilos... médiatörvények ugyebár és korlátozások vannak, pl a korhatárokra és sok minden a közmorálit inkább ilyenekkel lehet, persze csak lassú folyamatként javítani szerintem. Tömegesen empátiát növelni hagyományos módszerekkel tudatosan generációkon átívelő munka. Csinálják amúgy, köznevelés, közoktatás és fejlettebb országokban érezhető is a hatása.. pl Dánia, Kanada stb.. nem csak a jólét hanem tudatos közmorál fejlesztés is szerepet kap ebben... Ezekben az országokban a köz-empátia is jobb. Persze nyilván az üdvöstől messze van, és nem sok ilyen ország van egyelőre.
Idevetted a pszichopatákat is ismét csak tévesen szerintem, mivel az beteg ember. Egyfelől nem tehet róla, másfelől egy beteg elmére kiszámíthatatlan milyen hatású lenne egy ilyen empátia elixír. Pl hathat fordítva, és elvetemültebb gyilkos lesz, még gonoszabb... honnan tudnánk hogy náluk nem ez lesz? (hiába teszteljük néhányon, mind egyedi eset, az egyiken hat, nem biztos hogy a másikon is)

Nem tudjuk sajnos ebben sem, mint a legtöbb dologban a kvázi normális kollektív fejlődést megelőzni, vagy gyorsítani. Talán évszázadok múlva, ha nem halunk ki előbb, már érezhető lehet hogy javul a közmorál és -empátia, és akkor a világ is jobb lehet.

Azonban ha ilyeneken elmélkedsz javaslok az utópiád helyett, egy tán némileg hasonló hatású jelenséget. Amit mellesleg az emberiség a kezdetektől alkalmaz.

Amit javasolsz ugyebár tömegmanipuláció, méghozzá emberi jog ellenes, hiszen ahogy írtam, beleegyezésük nélkül, mégha jószándékkal is, módosítasz az emberek elméjén, személyiségén... Nem megengedhető, mégha létezne is ilyen folyadék. Azonban ha mégis kis jószándékú csaláshoz akarunk folyamodni, mert abban viszont abszolút igazad van, hogy milyen jó is lenne egy varázsütésre beemelni az egész emberiség, minden egyes ember morálját ill. empátiáját. Ezt ugyebár megtették már őseink is tömegmanipulációval, hatásos kollektív pszichózisok előidézésével. Leginkább ugyebár a vallások ezek. De néhány társadalmi ideológiát is sikerült némileg alkalmazni, átmenetileg, és persze csak erőszakkal, mivel ugyebár igen tökéletlenek voltak, jelentős részt tévesek, hibásak, torzak...

Új vallást, vagy új -izmust alkotni, persze lehet, de kérdés, hogy tanulva a történelmi tapasztalatokból, vajon hatna-e úgy bármilyen ilyen, mint mondjuk ahogy a buddhizmus, a kereszténység, és az iszlám terjedt (ne vegyük ide az erőszakos térítést természetesen, mindegyik időlegesen, és helyenként igen hatásos volt erőszak nélkül is, és a nácizmus és bolsevizmus ugyanígy). Agyalnak-dolgoznak ilyeneken sokan világszerte, jobb-rosszabb szándékokkal, vannak alternatívák bőven, és biztos hogy készülnek most is, és lesznek is. De egyetlen tökéletes és zseniális sem volt még eddig, hiszen az elterjedt volna a bolygón már ugyebár...
Tehát hacsak nem vagy zseni, a kvázi kiválasztott, aki erre képes. ezt a megoldást sem ajánlom, csak erőlködés időpocsékolás volna...
Van még egy viszonylag új, jelenkori, instant és a vallások és izmusok óta talán az első figyelemreméltó, úgymond ütős tömeghipnotikus fenomén, ez pedig a mém. Számos értelemben használjuk persze ezt a fogalmat (Dawkins vezette be, kvázi gondolat-vírusnak definiálva, és szerinte a vallások is mémek), de a lényeg minden megközelítése mögött egy. Mégpedig, hogy egy tömeges kommunikációs fenomén, mely minden egészséges emberben hasonló intenzív reakciókat vált ki. Leginkább a képi mémek amik futnak az interneten. Tulajdonképp a világot sokkoló halott migráns gyerek fotója is mémmé vált ugyebár, és eme hatása miatt lett mém, e hatás nélkül csak egy szörnyű fotó lett volna. Kellett hozzá sok háttérinformáció és érzelem ugyebár, mondhatni olyan időszakban láttuk meg, amikor erre nagyon érzékenyek voltunk, hogy ilyen tömegpszichotikus, tömeg hisztériát kiváltó hatása lett. Sokkolás mellett persze a főleg a vicces mémek, amik közkézen járnak. Maga a vicc is mém. A jó vicc, amin mindenki nevet és terjesztik, lényegében szintén egyfajta mém.
A memetológia kvázi tudományával sokan foglalkoznak már, nagyon érdekes, szociálpszichológiai, antropológiai, társadalmi-kulturális vetületei vannak a mém jelenségnek (nyilván nem csak a képi, hanem mindenféle mém benne). Mém ugyebár lehet egy ideológiai is, ahogy mint már írtam, a bolsevizmus, vagy épp a kereszténység is egyfajta mém volt. Kvázi gondolat vírus, mely terjed az elmékben. Az emberi elme fogékony rá, maradandó hatást vált ki, mondhatni akarata ellenére módosítja a gondolkodásmódját, mégsem embertelenség, hiszen leginkább megértés, felismerés és belátás (majd fanatizálódás nem ritkán) útján alakul ki, azaz fertőzi az elmét. Persze az eddigiekkel a gond az volt, hogy agymosást is alkalmaztak, vagy szinte csak azt. Az viszont már megintcsak emberiesség ellenes tett.
Kútmérgezés helyett, inkább tehát egy hatásos tökéletes adekvát mém lenne jó (nyilván ez is idealisztikus megoldás, de még mindig reálisabb)
Agymosás, manipuláció nélküli mém kellene, mely gyorsan terjed, minden emberi lény elméjét "megfertőzi" (nyilván úgy kellene kialakítani, hogy kulturánként azért valamennyire testre szabott legyen) És ez a mém, az efféle mém illetve mém halmaz lenne-lehetne képes arra, amit te az ivóvízbe öntött empátianövelő kemikáliával gondolsz elérni. Azt gondolom, hogy bár nem biztos, hogy sokkal könnyebb lenne kifejleszteni ilyen működő, az emberiség gondolkodásmódját megreformáló mémet, mémeket, mint egy vegyszert, ami mesterségesen biokémiai úton teszi ezt; ám tán némileg reálisabb... Szakmai zseni (ill zseni team) kell hozzá. A te megoldásodhoz, vegyészek, biológusok. A mémes megoldáshoz, pszichológusok, szociológusok, antropológusok, filozófusok. A legjobbak. Első lépésként tehát jó lenne egy ilyen team-et összehozni...

Előzmény: manya1 (274)