Tegnap és ma volt alkalmam a két nap alatt 1100km-t levezetni egy 1.6XER kombi Astrában.
Ezzel kapcsolatban van néhány észrevételem, hátha érdekel valakit. :)
A motort nem akarom részletesen jellemezni, pláne nem a dízelemhez hasonlítani, mert más műfaj a kettő. Már túltárgyaltuk. De arról meggyőződtem ismét, hogy nem bántam meg, hogy nekem olyan van, amilyen. ;)
Ami érdekes volt az a külső visszapillantók. Teljesen más a formája, mint ami az enyémen van. Sokkal magasabb. Olyan mint egy péklapát. Ez jó is meg nem is. Jó, mert jobban belátsz az autóm mögé, de légellenállás szempontjából nem előnyös. Ezen a faceliftkor változtattak? Eddig fel se tűnt hogy kétféle tükör van.
Fejegység, kijelző: CD30 + GID, BC nélkül. Jó darabig tartott, mire megtanultam kezelni ezt a CD30-at. Még a gombok is teljesen máshol vannak, mint az enyémen. A legfurcsább az volt, hogy ezen van külön "OK" gomb. Megszokásból mikor egy menübe be akartam lépni a rádiót kapcsolgattam ki-be aztán csodálkoztam hogy a kijelzőn nem történik semmi. :)
A GID-nek egy nagyon klassz tulajdonságát fedeztem fel: A kijelző keretbe milliméter pontossággal belepasszol a mobilom. Mind a négy sarka pont a megfelelő helyen van, mintha csak oda tervezték volna. Stabil, meg se moccan. Innen ment a navigáció: a megszokott tökéletes helyen volt a kép, sokkal szebb képe van volt mint a CID-nek és többet is tud, pl sávok szerinti navigálás, stb. Ha GID kijelzőm lenne, ezek után tuti, hogy nem gondolkoznék kijelzőcserén és navis fejegységen. Ez így tökéletes és szép volt. :)
Ezen az autón nem volt a küszöbön dupla gumicsík. Látványra fura volt, hogy nincs ott semmi. Viszont pályán sem hallottam jelentősebben hangosabbnak a menetzajt, mint gumicsíkkal. Azt nem tudom, hogy a következő a csík hiányának tulajdonítható-e, de az ajtók becsukáskor iszonyúan döngenek. Tényleg mint valami régi Wartburgé, ahogy itt írta valaki régebben. Lehet hogy a guminak ebben is van szerepe. Eddig még nem hallottam ilyen döngést H Astrán.
A váltó (5-ös, F17) egy vicc. Volt pozitívuma is: 1-esbe talán pontosabban megy be, mint az én bowdenes F23-asom. Ami nem is csoda, mert ha nem tévedek, ennek teljesen rudazatos a mechanikája. De olyan, mintha egy fokozattal kevesebb lenne: városban simán elbírja az 5.-et is. 55km/h-nál 5.-ben 1500 a motorfordulat. Pont mint a dízelen 4.-ben. Pályatempónál, óra szerinti százharmincvalahánynál 4000 a motorfordulat. Sok. A hátramenet is megviccelt. Elsőre 4.-et kapcsoltam és csodálkoztam, hogy mért elölre indul meg köhögve. :D
Persze elvitt mindenhova, csak elsőre szokni kellett. Szokni kellett, hogy sokkal inkább előre kell gondolkodni és inkább lendületből kell vele menni, mint erőből. :)