Petya79 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 3456

"Perpillanat 65 %-ot jelez az ablak nélküli faltól fél méterre."
"Bosszant, hogy ha 17-re, ha 20 fokra fűtök, akkor is 9 fok van a falnál télen..."

Ha megnézel egy harmatpont táblázatot, ez azt jelenti, hogy ha nem változtatsz ezen az igen jelentős hőmérséklet-különbségen, akkor már 50%-os relatív páratartalom felett is folyamatos páralecsapódásra számíthatsz a leghidegebb oldalon. Úgyhogy szellőztethetsz akár igen intenzíven, akkor sem leszel előrébb.

A lehetőségek, ha önmagában a szellőztetés nem segít:
1. Külső hőszigetelés. Ha kizárjuk annak a lehetőségét, hogy valamilyen szerkezeti hiba miatt vizesedik az a falrész (és emiatt hidegebb a fal), akkor megfelelő külső hőszigeteléssel legalább 4-5 fokot emelkedik a kritikus falszakasz hőmérséklete. Ez pedig a gyakorlatban azt jelentené, hogy azon a falon páralecsapódással 65%, vagy ettől magasabb páratartalom esetén kellene számolni. Ez lenne a legjobb megoldás (azért is írtam elsőnek), de sajnos - mint ahogy azt már írtad is - ez Nálad nem kivitelezhető.

2. A meglévő páramentesítő gép használata közvetlenül a kritikus falszakasz mellett, vagy a szobahőmérséklet emelése 23 fokra, vagy mindkettő egyszerre.
A páramentesítő használatával szárazabban tudod tartani a páralecsapódás miatt hidegebb falat, így csökkenne a hőmérséklet-különbség, és ezáltal a páralecsapódás veszélye.
A szobahőmérséklet emelésével meg ugye a harmatponti hőmérséklet is emelkedik, de talán a falak egy picit szárazabban tarthatók. Ki kell tapasztalni.

3. Alternatív vagy kiegészítő fűtés alkalmazása. Ez meg csak a pénztárcádon múlik...

Előzmény: Citcit (3451)