0l0 Creative Commons License 2015.10.01 0 0 3443

 

A túl magas páratartalmat 3 módon lehet megszüntetni.

1 több szellőztetés

2 magasabb belső hőmérséklet tartása (több fűtés vagy jobb szigetelés)

3 kevesebb páratermelés

 

Az elképzelt megoldás a 2. módon tudja csak javítani a helyzetet.

Kérdés viszont egyrészt, hogy a jelenlegi viszonyoknál jóval melegebb belső hőmérséklet kellemes volna-e még illetve kívánatos-e (ha pl eddig esetleg 24 fokon volt a lakás, akkor azt már nem nagyon érdemes növelni).

Másrészt, hogy az adott szigetelésnek köszönhetően lesz-e annyival melegebb a lakásban, hogy a páratartalom normális szintre csökkenjen.

Harmadrészt, ha mindez be is következik még mindig nem biztos, hogy a jelenlegi lecsapódási felületeken, mint műanyag ablakok, melyeket a szigetelés nem javít hőátbocsátási szempontból, is sikerül-e a belső felületi hőmérsékletet harmatpont fölé vinni csak azzal, hogy melegebb a belső hőmérséklet.

Az egyértelmű, hogy a szigetelt felületeken (falakon) jóval kevésbé csapódna le pára belül.

Mindenképpen érdemes kicsit kísérletezni és gondolkodni, mielőtt az alpinistákhoz fordul az ember.

 

A felület ami szigetelve lenne 36 nm. Nem tudom milyen a jelenlegi hőátbocsátási érték, de ha feltesszük, hogy a szigetelés kb 1 W/nmK javulást hozna, aminél többet általában nehéz elérni kicsit is normális falazatnál (beton szendvicspanelről van szó?), akkor 36 W/K lenne a megtakarítás. Ez azt jelentené, hogy mondjuk 30 fokos belső-külső hőmérséklet különbségnél kb 1000 W teljesítmény. Nagyon durva hidegekben egy 1 KW teljesítményű hősugárzóval lehet modellezni mennyi hőt lehet megtakarítani ily módon.Egy kevésbé hideg 10 fokos átlag hőmérsékletű napon akár 3 db 100-as égő folyamatos üzemeltetésével is produkálható a várható megtakarítás. Ezt esetleg érdemes megpróbálni, ha a napi átlag lemegy 10 fok környékére.

 

Valamiért az az érzésem, hogy olcsóbb és egyszerűbb megoldás lenne egy páravisszanyerés mentes hővisszanyerős szellőztető, ami egyszerre hozzájárulna az 1 és a 2 módokon is a probléma megoldásához, a hagyományos szellőztetéshez képest, vagy ha van a lakásnak elég hőtartaléka, akkor még több hagyományos szellőztetés, különösen a sok párát termelő események után, esetleg elszívó a konyhába, fürdőbe, ha nincsen még. A páratermelést is vissza lehet esetleg fogni, ha van rá mód (pl szárítógép)

 

 

 

 

Előzmény: Citcit (3440)