papa 946 Creative Commons License 2015.09.25 0 0 170

XZ-2  videó.

Hiba vagy  nem hiba, vagy ilyen a konstrukció. Ki mit tapasztalt?

Bár  nem videó kamera, de van rajta ilyen funkció is. Korábban már írtam arról a megfigyelésemről, hogy nem szereti ha a helyszínen nagy a hangerő. (pl.kisebb koncert, vagy templomi énekkar, stb.) Nem tudja rendesen lekezelni, néha kicsit belüktet a hang. (aut. szabályozás). Természetesen ezt PC-re másolás után lehallgatva és ott tesztelve, mivel a saját hangvisszaadása elég gyatra, amit nem értek, amikor a sima telefonok viszont szépen szólnak.

Több digigépet is próbáltam, de azok kezelik rendesen a hangerőt.  (aut. szabályzás).

Viszont van egy újabb megfigyelésem, ami több pár gépnél nem fordult elő. (Pl.Nikon L620, Pan.LX-7). A felvétel közben ha zoom-ot használok, akkor addig amíg a zoom motor működik a hangfelvétel betompúl, elvesznek a magas hangok. (túl azon, hogy behallatszik a motor kattogás). Mindegy, hogy előre vagy hátra zoom-olok. Ha csak símán veszek fel, akkor semmi gond, szép egyenletes a hangszín, széles a hangfreki. Ha a zoomolás állítás megszűnik, akkor azonnal helyreáll a hangszín. Az aut élesítés is behallatszik ugyan, de az nem befolyásolja a hangszínt.

Ezek szerint nem szabad felvétel közben zoommolni, bár lehetne. Van olyan gép, ahol zoommoláskor letiltja a hangot, de olyan is, ahol lehet választani (Pl. WB 650).

Van-e valakinek hasonló tapasztalata, vagy csak én fogtam ki. Szerintem az XZ-10-nél is lehetséges ez a jelenség.

 

                                         Üdv. Pibácsi.