Diego85 Creative Commons License 2015.09.23 0 0 3666

Sziasztok Fórumozók!

 

2 év 2 hónapja van már, hogy megvettem a kis otthonunkba egy 620-as roomba-t. 

Leírom tapasztalataimat, hátha valakinek segít pár kérdés megválaszolásában vagy épp választásában. 

Az elején nagyon elégedett voltam vele én is és Kedvesem is. Na, azóta egy cseppet sem változott ez bennünk.

Töretlenül, izomból letolja a lakást, tökéletes tisztaságot hagyva maga után. Elképesztő!

Minden második nap körbe járja a lakást és még nem volt semmi meghibásodásra utaló jel. Kopp-kopp-kopp.

Nem tudom kinek mennyit bír az aksia, de a miénk az elején 1:55 percet ment el és most, jó idő után is, 1:40 perc kell, hogy bemondja az unalmast. Bár a lakás mérete miatt ugyan soha nem merülne le, de én 1,5-2 havonta teljesen lemerítem, hogy ezzel is próbáljam az aksi élettartamát növelni.

40 m2-en mozog a kis robot ( nappali-konyha-előszoba-kisszoba), tehát kb a feléig merül le mikor épp visszatér a dokkolóra.

A lakás mérete miatt is választottuk a 620-as verziót, mivel itt nincs szükség szobáról szobára járásra. Lazán átmegy a 1,8 cm-es küszöbön is, így nem kell külön-külön betenni a helyiségekbe. Egyedül a kisszobába szoktuk néha bezárni, bár főleg akkor amikor le akarjuk meríteni. 

A szobák parkettásak+ szőnyeg (1,5cm szálmagasságú, sűrű tűzésű), konyha- előszoba pedig kövezve van. Mindenhol nagyon szép munkát végez. Amit elsőre véletlen nem vett fel, mert mondjuk makacsabban ragaszkodik a szösz a szőnyeghez, azt másodjára tuti felszívja és ezek után még legalább 2x-3x el megy arra. Betegesen bejár mindent. (Ha jól gondolom a szisztematikus módon takarító robotoknak csak egy lehetőségük van mindenhonnan felszedni a koszt)

Persze nagyobb és több helyiséges házakba biztos hogy jobb olyan típust választani ami kezeli a világítótornyokat (780,880-as) de nálunk nincs értelme. Az időzítés pedig soha nem hiányzott. Ha nem akarok otthon lenni mikor takarít, akkor egyszerűen akkor indítom el, egy darab gombbal, amikor épp megyek dolgozni. Mire hazaérek, végzett a lakással és már fel is töltődött. 

A fekete színeket tényleg nem érzékeli. Simán, lassítás nélkül nekimegy a fekete lábú dohányzó asztalnak. Itt fontos megjegyeznem, hogy sem a robotnak, sem az asztallábnak nem esett baja.

Ha már ütközés....

Vannak olyan típusok amik nem ütköznek tárgyakkal (megáll előtte 1-2 cm-re), ami még jó is lenne, de például a nappalinkban földig érő függöny mögé azok nem igazán jutnának el. A 620-as csak belassul és szépen átbújik alatta és mögötte is szépen felporszívózik.

Sokakban felmerül, hogy nagyon sötét szőnyegre fel fog-e menni. Azt nem tudom, hogy totál feketével mennyire van kibékülve, de a mi nagyon mély csoki barna szőnyegünknek gondolkodás nélkül nekiesik.

 

 Egy kevés a tisztításáról, karbantartásáról:

 

Minden takarítás után, tartály ürítés, ami max az 1/3-ig telik meg. Hetente egyszer pedig a kefék tisztítása, porszűrő porszívózása, bolygó kerék szétszedése, arról a hajszálak eltávolítása, oldalsó kefe leszedése, hogy az alatta feltekeredett hajszálakat is el tudjuk távolítani. 2-3 havonta pedig  az összes modul kiszedése, azok portalanítás. Érdemes a kefemodul motorját is körbe porszívózni .

Körülbelül  1 hete vettem meg az első felújító készletet( gumi+ sörte kefe, kefe tisztító, oldalsó kefe, 3 db porszűrő) és egy első bolygó kereket(elég kopott volt a régi, de nem volt szükségszerű a cseréje).

A fő dolog amiért cseréltem ezeket a gumi kefe miatt volt. Na az nagyon elhasználódott az évek folyamán. Egy két helyen már meg volt repedve a gumi. Viszont úgy voltam vele, hogy megérdemli, hogy a többiből is újat kapjon.

Ha már felújítás, akkor gondoltam feltárom a kefemodulban található fogaskerékházat. Már régóta terveztem de valahogy nem jutottam el odáig. Féltem is, hogy csúnya dolgokat fogok ott látni. Néztem olyan videókat, ahol egy 500-ast szedtek szét és irdatlan mennyiségű haj, szösz és kosz gyűlt be a fogaskerekek közé.

Olvastam azt is, hogy a 600-700-as szériában(ugyanaz a kefemodul) már javították ezt a jelenséget, de még is félve nyitottam fel .

Azt kell mondanom, mindenféle túlzás nélkül, hogy totális tisztaság várt odabent.

Lehet hogy nem változtat sokat az Irobot a széria ugrások során, de amit újra terveznek, na az tényleg  jobb és jobb lesz. (kíváncsi is lennék a 880-as keferendszerére, csak az azért nem olcsó)

A lényeg, hogy érdemes karbantartani néha, mert azt biztos meghálálja.  Sokat segít nekünk, megérdemli a törődést.

 

Tehát aki épp választás előtt jár, annak nyugodt szívvel merem ajánlani a roomba  robotokat. Azt kell eldönteni, hogy nagyobb lakásokban külön-külön akarja az ember berakni a szobákba( pl 620,630), vagy áldoz annyival többet a készülékre hogy szobáról- szobára járja be a teljes felületet(780,880).

Így hirtelen ennyi jutott eszembe. :)

Remélem valaki talál benne hasznos információt.

További szép napot!