Maci_P Creative Commons License 2015.09.22 0 0 135

Sok bor megkóstolása és sok-sok borásszal történő beszélgetés alapján én úgy gondolom, hogy az 1,5-2kg maximális tőketerhelés egy nagyon nehezen megfogható dolog. Fajtától is függ, valamint attól is, mikor, hogyan korlátoznak (csak metszéssel, vagy a zöld fürtöket leszedik, és az sem mindegy, mikor - talán még az adott év időjárásától is függ). És valószínűleg tényleg a maximális terhelés lehet egy összetett, magas minőségű, nagy beltartalmú borhoz. Az 1 kg, vagy kicsit az alatti terhelés talán még érezhető pluszt tud adni, de nagyon lefele már valószínűleg nem érdemes menni (bár van, aki 0,6-0,8 kg-al dolgozik). A bakművelésnél, a sűrű térállás miatt pedig nem hiszem, hogy 1kg-nál szabadna többet termelni egy tőkén, tán még az is sok neki.

Egyébként ha kóstolsz ilyen tételeket, szerintem észre fogod venni te is azt a teltséget, mélységet... Az ilyen terheléssek dolgozók néha csak a színmustot teszik ezekbe a tételekbe. Ez is lényeges szerintem.

És a növényvédelem sem mindegy. Gondolom te nem ész nélkül tolod a szereket, de vannak, akik mindennel fújnak, ott az érés erősen elhúzódhat, a sok szermaradvány esetleg rontja az erjedést is. Nem véletlen, hogy a kis tőketerheléssel dolgozók általában öko szemlélettel művelnek. És ők azok, akik 3-5-10-20ha-os borászatok.

Előzmény: Falusi1 (131)