Törölt nick Creative Commons License 2015.09.19 0 0 topiknyitó

Próbáltam összeszedni egy tökegyszerű internetes biznisz adózásához a tudnivalókat, de minél többet tudok, annál több a kérdés. Most itt tartok a tervekkel meg amit tudni vélek, illetve egy halom dolog, amit nem tudok.

 

Csináltam egy Wikia site-ot is (http://hu.biznisz.wikia.com/), ahová szívesen várom az infót, de az itteni válaszokat is oda próbálom majd visszavezetni. Ezt az "esettanulmányt" itt is megtalálhatjátok: Affiliate marketing külföldről; érezzétek meghívva magatokat =)

 

Az alapfelállás:

    Jutalékért cserébe vevőket szerzek cégeknek. Ezt néhány 3rd party cégen keresztül teszem (pl. Amazon, Commission Junction / Conversant, Zanox), közvetlenül tehát csak ettől a pár cégtől lesz bevételem. Ezek közül talán mindnek van Európai jelenléte, de nem biztos, hogy a cégnak azzal a felével lesz kapcsolatom (igaziból fogalmam sincs). Ez probléma lesz? Ha igen, milyen módon, és mi a megoldás? Az oldalra leginkább Facebook hirdetéseken keresztül fognak érkezni látogatók; ezeken a hirdetéseken kívül nem nagyon lesznek közvetlenül az üzlettel kapcsolatos kiadásaim. A jutalékokat egy amerikai számlára fogom kapni (Payoneer), amerikai dollárban, és onnan fogom fizetni a kiadásaimat is. Forintot adózásig nem is fogok látni, hacsak nem veszek ki valamennyit egy ATM-ből. Személyes kiadásokra vagy ugyanezt a számlát/kártyát használom, vagy arra nyitok egy külön számlát.

Adózás:

 

(ez az, amit sürgősen ki kell találnom)

    Mindezt magánemberként szeretném csinálni, legalábbis egyelőre. Nem magánvállalkozóként, nem alkalmazottként, nem cégként. Van erre valamilyen határ, például maximális forgalom vagy bevétel? Ha cégként kell (vagy csak úgy érdemes) csinálnom, akkor lehetne-e külföldön (jobb adózással) alapítani a céget? Gond lehet-e az, hogy Mo-on élek, ha Mo-ról senkivel semmi üzleti kapcsolatom nem lesz? (sem a cégek, sem a közvetített vásárlók nem magyarok) Ha minden igaz, az amerikai számlám 2016-os és azutáni utáni forgalma egy OECD országok közötti multilateláris egyezmény alapján automatikusan el lesz juttatva a magyar adóhivatalnak, úgyhogy jó lenne nem elszúrni, mert annak most már következménye lehet. Mivel a bevételek jelentős részét (60-95%-át) visszaforgatom reklámkiadásnak, ezt nyilván megéri tételesen elszámolnom (a 10% magyarázat nélkül jóváírható kiadások helyett). Mi számít erre elfogadható számlának vagy bizonylatnak, különösen amerikai cégektől? Screenshot / PDF a weboldalról? Mert az biztos, hogy papíron, pecséttel (szép magyar szokás szerint) semmit nem kapok tőlük. ÁFA (vagy mi van most) szintén nem szerepel sehol. Ha a számlámon levő pénz (ami dollárban van vezetve) soha nincs átváltva forintra, mi alapján fizetek adót? Az oké, hogy negyedévente kell előleget fizetnem (ez amúgy a mostani alapján megbecsült következő negyedév?), de mikori árfolyammal kell váltanom? Az épp akkorival, vagy amikor a számla bejött (de dollárban, így forint akkor még nem lett belőle)? Van-e különbség adózási szempontból a között a pénz között, amit felveszek vagy elköltök a számláról ahhoz képest, ami csak rajta csücsül? Ha megtakarítani szeretnék (emergency fund, etc), mi a legadótakarékosabb módja pénzt félretenni? Nyilván jó, ha az a pénz nem jelenik meg bevételként. Milyen törvényes (vagy "láthatatlan") mód van erre? A 27% egészségügyi hozzájárulást ugye az adóalap után kell fizetni, ami a bevételből (esetemben: a jutalékok) a kiadások (itt: reklámköltség meg pár apróság) levonása után megmaradó összeg. Az EH az ugyanaz mint a TB? Vagy két külöböző dolog, amit külön kell fizetnem? Van valami 18.5% is (egyéni járulék); az mi? Az SZJA meg 16%, viszont itt a 2,242,000 Ft fölötti részre még +27% jön, mert azt "szuperbruttósítani" kell.

Küföldről:

    Amint tudok (1-2 éven belül), elköltözök az országból; magyarországi lakcímem nem is lesz. Egyelőre nem tervezek hosszú távon letelepedni sehol sem, vagyis úgy tűnik, jobb híján magyar adóilletőségű maradok. Ezzel ellentétben, ha jól tudom, társadalombiztosítás szempontjából nem leszek hazai illetőségű, tehát azt nem kell fizetnem (nyilván érdemes megoldani, hogy világszerte biztosítva legyek, de arra a magyar TB úgysem lenne jó.)

Cégalapítás:

 

(ha csak akkor történik, amikor már nem Mo-on élek)

    Adózás szempontjából mikortól éri meg cégként csinálni? Ez a bevétel mértékén kívül még mitől függ? Lenne-e akkor lehetőségem arra, hogy a személyes kiadásaim (albérlet, étkezés) egy részét elszámoljam? Ha nem Mo-on élek, akkor éppannyira véletlenszerű lenne Mo-on alapítani a céget, mint bárhol máshol; van-e olyasmi, ami miatt az adott körülmények között a NAV berághatna rám, ha ezt mondjuk Hong Kongban vagy Panamán teszem majd meg? A külföldi (nyilván kedvezóbb adózású) cég tulajdonosaként kell-e valamilyen adót fizetnem azért a bevételért is, ami a cégben marad, vagyis személyesen (illetve egyelőre) nem került hozzám? Ha elajándékozom a pénzt (pl. alapítványoknak, NGO-knak), az ugye a cég helye szerinti törvények szerint számít? Más szóval, a magyar adóhivatalnak semmi köze hozzá csak azért, mert a cég az én tulajdonomban van.

Amúgy meg mi a francért kell ezt ennyire bonyolulttá tenni?