bacus Creative Commons License 2015.09.15 0 0 99165

Egyébként a ledek fényereje teljesen jól szabályozható egy finoman szabályozható tápegységgel, ahol tized vagy század voltos feszültség változásra a leden átfolyó áram nem lineárisan nő vagy csökken. Ezzel a fényerő is változtatható. Én mikor kezembe kerül egy led, igy szoktam megkeresni a led fesz. igényét, simán rákötöm a tápegységre, majd szépen növelem a feszültséget. Két dolgot szoktam figyelni, az átfolyó áramot, és, hogy a led szemre mikor éri el azt fényerőt, amit már nem tudok fokozni a fesz. ill. az áram növelésével.

 

Régebbi mondjuk 5mm ledeknél a 20 és a 30 mA hez tartozó feszültségeket olvasom le, és ezzel lehet tervezni. Ennél nagyobb fesz nem eshet a leden, illetve ennél kisebbnél meg nem fog rendesen világitani.

 

 

A sima ledekhez fix áramú tápegységgel (led driver) lehet mindig megfelelő betáplálást végezni, az adatokat igy adják meg pl power led driver 5-45V 300mA. Ez olyan pl 10W os ledek meghajtására való, amik 300mA kell a max. fényerőhöz. Ha ilyenkor a leden 14V fesz esik, akkor erre a tápegységre max 3db ilyen ledet lehet sorba kötni. Azaz a rákötött ledek számától függ a kapocsfeszültség, 1 lednél 14V, 2 lednél 28V, illetve 3 lednél 42V.

 

A led szalagokhoz fix feszültségű tápegység kell, ezek paramétere lehet pl 12V 5A, vagy esetleg 12V 60W. A led szalagokon nem csak ledek vannak, hanem be van épitve az optimális működéshez szükséges korlátozó ellenállás is, ezért a led szalagnak is megadják a feszültségét, illetve a méterenkéni felvett teljesitményét. Ebből kiszámolható, hogy adott tápegység, hány méter led szalag meghajtásához elég.

 

Mivel ezeknek a ledeknek nem tudjuk a munkapontját állitgatni, vagy csak igen rosszul tudnánk, hiszen tized, v. századvoltokat kellene a tápegységen szabályozni, ezért kihasználva a ledek kis tehetetlenségét, a tápfeszültséget szaggatjuk meg a fényteljesitmény csökkentéséhez, elég magas frekvencián, hogy a szemünk már ne lássa a villogást. Az, hogy mennyi ideig világit illetve nem világit a led szabályozzuk a dimmerrel.

 

(mintha már olvastam volna pont ezen a fórumon, hogy miért nem szabad forgó gépek mellett dimmelt led világitást használni)

 

Mostanában egyre olcsóbbá válnak az olyan led szalagok, amikben a ledek mellett, alatt, benne, rajta már egy vezérlő is van. Itt a táp mellett, egy digitális be és kimenet is van a leden. A vezérlés az első led bemenetére adott jellel történik, minden lednek külön megadható a led fényereje, és szine ! (mert ezek már mind rgb szalagok)

Ezzel a technikával házilag is épithetők otthon akár led falak. Minden leden "késik" valamennyit a vezérlő jel, igy itt megadják, hogy adott késleltetéshez maximálisan hány ledet lehet "sorba", azaz egymás után kötni. (a táp szempontjából párhuzamos!)

Az ilyen ledek vezérléséhez mikrokontroller kell, azaz a tápfesz ráadásával egy led sem világit...