trizs77 Creative Commons License 2015.09.07 0 0 118805

Balatoni komp: csak időt nyerünk, autóval minden útvonalon olcsóbb

 

2015. szeptember 6. 11:14 ,

 

  Fónai Imre Ha Szántódról Tihanyba nem komppal, hanem a Balatont körbeautózva jutunk el, időt ugyan nem, de pénzt akkor is spórolunk – számolta ki Győrffy Árpád, a balatontipp.hu szerkesztője.

Végkövetkeztetése: nincs két olyan település, melyek között a jelenlegi árakkal olcsóbb lenne az út kompot használva, mintha autónkkal megkerülnénk a tavat.

 

Az esetek jelentős részében spórolás helyett több ezres pluszkiadást jelent a vízre szállás. Vagyis a tízperces menetidő a legvonzóbb a balatoni kompban, mely a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) eredményességének az egyik záloga.

  Ahogyan néhány napja lapunk is megírta: a főszezon végéig a tavalyi számokhoz képest néhány százalékkal növelte forgalmát a komp.


A Bahart januártól érvényes díjszabása szerint egy személyt 600 forintért, egy személygépkocsit 1700 forintért visznek át. Ennek megfelelően egy átlagosnak mondható fuvardíj (vagyis ha két személy utazik az autóban) 2900 forintba kerül. Harminc forintos kilométerenkénti autóköltséggel számolva 2900 forintból 97 kilométert tudnánk autózni.

Győrffy Árpád táblázatba foglalta: mennyi utat spórolunk meg az egyes parti települések között járva, ha utunkat balatoni átkeléssel rövidítjük. Tihany és Szántód között 67 kilométer az útrövidítés komppal (Földvártól Akaliig 64, Zamárdiból Szigligetre tartva 62), természetesen időben sokkal több a nyereség, ami nem meglepő, annál inkább az, hogy a pénztárca szempontjából egyik rövidítés sem éri meg.