Az ott élő zsidók azonban nem borultak le, nem imádták a szobrot, a királyt, hatalmát.
Ezért káldeus férfiak bevádolták őket az uralkodónál.
A király az ifjakat hívatta magához, akik az ő udvarában éltek, és így a zsidók
elöljáróinak számítottak.
Mikor továbbra sem hajtottak térdet, hanem kitartottak Ábrahám, Izsák, Jákob Istene,
az egyetlen igaz, Örökkévaló Isten mellett, bízva szabadításában, a király rettenetes
dühében megparancsolta, vessék őket a tüzes kemencébe!
Luk 4:6-8;
„Majd azt mondta neki az ördög: Neked adom mindezt a hatalmat és annak dicsőségét,
mert nekem adatott, és annak adom, akinek akarom.
Azért ha imádsz engem, mindez a tied lesz.
Jézus így válaszolt: Meg van írva: az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj.”
Befűttette hétszerte jobban, mint szokásos volt, és serege legerősebb embereinek megparancsolta, vessék ezeket a férfiakat bele.
Annyira forró volt a kemence, hogy a zsidó ifjakat kísérő katonák elégtek, mikor
megközelítették, és így az ifjak beleestek a tűzbe és bent semmi bajuk nem lett!
Sőt!
Egy negyedik férfi is ott sétált velük a tűz közepette!
„Akkor Nebukadneccar király megijedt, sietve fölkelt, és azt kérdezte tanácsosaitól:
Nem három férfit vetettünk a tűzbe megkötözve?
Ők így feleltek a királynak: Valóban, ó, király!
Ő pedig így szólt: Íme, én négy férfit látok szabadon járkálni a tűzben, és semmi
sérülés nincs rajtuk, és a negyediknek az ábrázata olyan, mint egy isten fiáé.
Nebukadneccar ekkor az égő, tüzes kemence ajtajához ment, és így szólt: Sadrak, Mésak
és Abédnegó, a felséges Isten szolgái!
Gyertek ki, jöjjetek ide!
Erre Sadrak, Mésak és Abédnegó azonnal kijött a tűzből.
Odagyűltek a kormányzók, az elöljárók, a helytartók és a király tanácsosai,
és látták, hogy a tűznek semmi hatalma nem volt e férfiak testén.
Egy hajszáluk sem égett meg, ruháikat sem érte kár, és a tűz szaga sem járta át őket.”
f.k.