Szomjas cápa Creative Commons License 2015.09.01 0 0 114905

Semmi titok, az alap technológia a "biblia" szerint: Darabolás, rohadt, penészes, férges részek eltávolítása. Darálás, 10% víz, azonnal pektinbontó (3 gramm / 100 kg), élesztő, élesztőtápsó, savazás. Nem volt kéznél más, csak citromsav. Bár bontják bizonyos bacik enzimei, de az erjesztést még nagyjából túlélte a a sav.  2% napfény. Sikerült kierjedés után azonnal főzni. Ezt a  páleszt én nem tartottam túl sokra, ajándék listára került. A szomszédom nevezte be.

Körte: 60 %, 100 éves fák, valami ősi fajta. Padláson karácsonyra szokott megérni. Lerázva a nemzetiség elől. Alma: 40 %, Idared, Jonagold, szomszédtól, szintén nem teljesen érett. 

Arra ügyelj, ha a körtéd rázott (sérült), vagy erősebben férges, amit valószínűnek tartok, nem utóérni fog, hanem elrohadni. Igazán jó pálinka semmiképp sem lesz belőle. 2-3 % napfényt tegyél bele. A keményítőbontó enzimet felejtsd el. Szerintem dolgozd fel azonnal, cefrézd, és ha kierjedt, azonnal főzd le. A páleszt szellőztesd kb 3/4 részig feltöltött demizsonban 4-5 napig papírtörlővel lezárva, majd tedd el legalább fél évre ugyancsak nem teljesen teletöltött demizsonban.

Nagyon nehéz megtalálni azt az érettségi állapotot, amikor a gyümölcs már eléggé érett, de még nem kelti fel a nemzetiség figyelmét. Tavaly két mázsa körtém, az idén négy mázsa szilvám bánta, hogy nem volt elég időm, erőm a leszüreteléséhez.

Előzmény: Péter_33 (114881)