Törölt nick Creative Commons License 2015.08.24 0 0 33551

lengyel 2

 

Az eddigi felsorolás ellenére,  még x sört is elfogyasztottunk. Tomi szerint 6 kanyart, gyönyörű gyerekek lettünk. Este 9-kor kezdődött a tánc est. A szállásunk 4-5 km-re volt. A csapatból nem sokan támogatták a felvetésem, hogy oda feltétlen menjünk, ugyanúgy mint 3 éve. Kőkemény fanyüvő Tamás mondta, ő vissza jön velem. A szálláson éreztem már, hogy én is rogyadozom, a Belák története alatt 3-szor elaludtam állva. Mondtam Tomasznak alszom 1-2 órát, ébresztem és támadunk. Ruhástól elaludtam az ágyon fekete, poros lábakkal, mint ezek a szíriaiak. Éjjel fél egykor ébredtem, á még jók vagyunk, mondom leveretem magam. Nem jött meleg víz, a hideg csapból gondolom, mert reggel azt mondták volt meleg víz. Ébresztettem Tomit, nincs meleg víz, had örüljön. Akkor abban maradtunk, hogy á maradjunk. Szégyen szemre idén nem képviseltük az Állami Néptáncegyüttest a parketten. Pedig a sör áradatban két német nőnek megígértük, hogy este dance. Hát vállalom, nagyom tápos voltam.

 

Mivel másnapra kifejezetten, frissen, netten, kisimult ráncokkal tértem vissza az élők közé, megtalált minket a lengyel TV. Egy magas rendező fiú fordította az én réti angolságomat, a magyar traktorok előtt. kb. 10-15 perc volt a riport, lehet, hogy azért mehettem ilyen formában bele az interjúba, mert még reggel sem lehettem szomjas. Engem is meglepett, mennyi mindent mondtam a 28-as műszaki adatairól, képességeiről. Vázoltam 12-en jöttünk Magyarországról, abból 8 ember gyűjtő, akik 76 db Dutrát birtokolnak! Ezt nem igen hitte el. Meg még mondtam a mindenfélét a középkori Lengyelországról.

Amikor én úgy csinálok, mintha angolul, beszélnék, szegény néhai angol tanár nénim pörög a sírjában. Emberrel még nem találkozott, aki ilyen gátlástalanul, ige idők, segéd igék mentesen, 5 db angol szó ismeretével beszél.

 

Még itthon készítettem lengyel barátainknak meglepetésül 2 db kupát, lengyel szövegezéssel. Egy nagyobbat. „Gratulálunk Európa legjobb tartoros találkozójához. Baráti szeretettel  magyar Dutrások, dátum.”

Egy kisebbet: Grat a legszebb traktorosnak….” Persze mindezt még akkor, amikor úgy volt, hogy jön velünk a tolmács.

A recepción volt egy nagyon édi-bédi kislány, aki jól tolta az angolt, a szállásunkat is ő bogozta ki, hogy hol lett lefoglalva. Megkértem vasárnap 17 órára jöjjön velem a záró összejövetelen tolmácsolni lengyelre a sületlenségeimet. Benne volt.

 

A traktoros felvonulás akkora, hogy kb. a felét tudtam megnézni, ki kellett választanom, a legszebb traktorost. Egy oldalkaszás restaurált Zetor 25 pilótájára voksoltam. A traktoron látva, még nem volt annyira egyértelmű nekem, de amikor leszállt a földre, látva az alvázát, hát egyértelmű lett. Követtem, hogy meglegyen majd. A lakókocsi, kempinges részre ment, ott 4-5 pasi társaságában megszólítottam őket, hogy a lány nevét szeretném, 5 órakor legyen a nagy sátorban. A fiúk néztek, mit ad elő itt az öreg hippi, a lány is kicsit zavart volt, de ott egy magyar mondhatni mindent megengedhet magának.

 

A vége fele, kicsit elkezdett csöpörögni az eső, előbbre hozták fél órával a díjkiosztást, értékelést. Minden bajom volt, a recepciós kislányt is elő kellett kerítenem. A legszebb angyalt is, mert Angelikának hívták. Elmentem a kempingbe, már nem voltak ott. Kérdeztem a szomszédot, a kislány eltűnt, Nem, van valahol, fel akarta hívni telefonon. Mondtam nem szükséges, csak legyen ott a megbeszélten. Bolyongtam ott össze-vissza mint a mérgezett egér. Egyszer csak fut utánam az a gyönyörű, lány, hogy megvan, ott vár a sátorban. Na már csak ezért is megérte volna elmenni Polszkába. A lengyelek meg már szólítottak a hangosba, hogy jöjjenek a magyarok, kaptunk tőlük oklevelet, meg kupát. A recepciós lánynak mondtam előzőleg, hogy 16:45-re jöjjön, a 17 helyett. Még percek voltak odáig. Az infarktus mentén átvettem a Vilivel a díjakat. S akkor befutott a kis drága tolmácsom. Mondhatni áldás volt az egészben. S onnantól kezdve begyújtottam a lengyeleket. Mint egy gól a stadionban, amikor lefordították, hogy ez Európa legjobb találkozója, stb. Megkapta az elnökük a Vilitől a nagy kupát. A segítségem felolvasta a kisebb díjról, ki a legszebb traktoros. Angelikának leesett az álla, az arcát eltakarta a kezeivel, a társaságuk kurjongatott. Szóval sikerült.

 

Lengyelországba menni kell, mert csodálatos, és gazdag. Nincs aki ellopja a vasat. Nekem valami olyan furcsa érzésem van az áradó szeretettől, megérdemeljük mi ezt? Később is meg fogjuk kapni?

 

Jobbakat, plé