Törölt nick Creative Commons License 2015.08.24 0 0 33550

lengyel 1

 

Kedves Dutrások!

 

Ismét sikerült Lengyelországban, a nekem egyik legjobb traktoros találkozón, tetőtől talpig fürödnünk a lengyelek szeretetében. A lengyel veterános történet a szokásos, lebegünk a többi őrülttel a sok rozsdás vas élményében.

Idén XIV. alkalommal töltötték meg a placcot, az országszerte érkezett nagy kamionokból előkerülő szebbnél szebben restaurált, avagy fellelt traktorok, egytengelyes kistraktorok, mezőgazdasági gépek, veterán autók, és veterán motorok Wilkowicében. Nem elhanyagolandóan említeném meg a tengernyi gyönyörű lengyel lányt, nőt, akik jelenléte egyáltalán nem háborított fel minket.

A magyarok ugyan úgy két részletben érkeztek meg, mint honfoglaló őseink, csak most nem a szlávok ellen. Lévay Sanyiék 3 traktorral, mélyítették a magyarok elismertségét. Hart Part, Pampa, és régi vágyásom egy nagyon szép kék UE-28-as. Most éppen szőlőt szüretelő gazdája Visontáról kölcsönözte nekünk. A 28-as a Dutra érzelműeknél tarolt, mert még ilyet a lengyel Dutrások sem láttak. Kb. tízszer ennyi 28-asra lett volna vevő. Konkrétan javasolták, ezt már ugyan ne vigyük haza.

Sanyi team: ifj. Lévay „Dutrás” Sanyika, Lévay Sándor, Kiss Gabi, Robi, Attila.

A bevonulók másik csoportja: Csernus Misi, Gyenei Sanyi, Molnár Balázs, Megyeri Tomi, Főigazgató Vilmos, Belák Józsi, és plé

 

Egy kódexet tudnék írni, miért szeretünk mi oda járni, csak egy néhányat a két napról. Szombat reggel oda jön hozzám egy most látlak először lengyel, a kezembe nyom egy nagy szatyor paradicsomot.

Ha vettem egy kis souvenirt otthonra az árusoktól, mindig többet kaptam vissza, mint kellett volna.

A traktor show, és pulling, egy elkerített részen volt. A bemondóhoz kellett volna bejutnom, a két lengyel biztonsági őr, a polszka nyelvvel is hadi lábon állt, nemhogy bármelyik másiknak nagy művelője lett volna. Eltökélten, nem mehetek be!  Oda jött egy 185 cm magas, igen vállalható szőke polák lány. rámutatott a Dutrás polomon a szívem feletti logóra, nem látjátok, hogy ő a mi kiemelt magyar vendégünk, vakok vagytok. A szekuritik egyből, mehetek ahova csak akarok.

A két nap alatt, az életben sohasem látott emberek mosolyognak ránk, integetnek, bólogatnak. Nem tudják a mi Dutrásaink sem elhinni mi ez, a sehol máshol a világon nem tapasztalható érzés, azok közül, akik még nem voltak velünk.

Sanyiék kamionja legalább akkora mértékben sikeres volt, a MACK, mint a traktorjai. Gasztronómiailag is nagyon felkészültek voltak. Reggelire csurgatós szalonna, majd lecsó, közben tárcsán sütött hús. Szóval böjtöltünk alaposan. Amit még a lengyelek oda hordtak, saslikok, főtt csülök, sült kolbász (valami vegetáriánus fesztivál lehetett náluk). Ismét kaptunk nagyon jó menta pálinkát, egy jó nagy ampullával., s hozzá az 5 literes  dunsztos üveg savanyú uborkát, az övék kicsit más, keményebb. Elhatároztam idén én is lengyelesen töltöm magamba a pálinkát. Egy kupica pálesz, rá egy savnya ubi. ZSENIÁLIS!!!

 

Nekem legjobban az tetszett, hogy a régi rotakapával, avagy kis csettegővel felvonuló, ugyan olyan büszke a vasára, mint a metál kék 20 000 eurós izzófejes Ursus tulajdonosa, és ugyan úgy meg is van becsülve.