pert2 Creative Commons License 2015.08.24 -1 0 392

Szerepe az állati táplálkozásban

Általában a takarmányok a káliumot kielégítő mennyiségben tartalmazzák, gyakoribb a nátrium- és magnéziumhiány. A szervezet a kismértékű K-hiányt vagy -túlsúlyt képes kiegyenlíteni. A nagyobb K-hiány súlyos betegségeket okozhat, a kálium a szervezetből víz és nátrium leadása mellett ürül ki. A takarmányok 0,6% (szárazanyagra vonatkoztatva) mennyiségben tartalmaznak káliumot. A K-hiányos táplálkozás fejlődési rendellenességhez vezet. A káliumhiányos növényekben a nem fehérje N felhalmozódik, melyből az ammónia könnyen felszabadul, betegséget okoz! A fiatal, gyorsan növő füvet, apró magvakat (magasabb káliumtartalom) fogyasztó állatoknál felléphet a magnéziumhiány, a fűtetánia. Az OETI vizsgálatok szerint a táplálékkal bevitt kálium mennyisége 2-6 g/nap, a nátrium mennyisége ennek duplája.

 

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=350%3Atermeszetes-es-nelkueloezhetetlen-a-kaliso&catid=402%3Atapanyag-utanpotlas&Itemid=127&lang=hu

 

Táplálkozásilag mi is állatok vagyunk.

Előzmény: antirandom (390)