képfaragó Creative Commons License 2015.08.18 0 0 6986

Az akkuk természetesen öregednek, nő a belső ellenállásuk, és csökken az amperóra kapacitásuk. Én még meghibásodott Eneloppal nem találkoztam.(kb 60db van nálam használatban)  Az Enelop akkuk ellenőrzése frissen a teljes töltés után zárlati áram mérésével lehetséges. Az akkuknak legalább 3-7 ampert le kell adniuk az 2-3 másodpercig tartó mérés idejére.

Én saját amperóra kapacitás mérésim alapján azt mondom, hogy az új akkuk kapacitása 4% -nál kisebb eltéréssel azonos. A töltő okozza az asszimmetriát. Nagyon pici delta U feszültségugrást kellene érzékelnie, miközben a töltőben a szélső akkuk hűtése intenzívebb. A feszültség függ a töltő áramtól is, ami feltételezésem szerint nem stabilizált, a töltő nem tud a kívánt pontossággal dolgozni. Azt is figyelembe kell venni, hogy ma már minden elektronika kínai gyártású, minősége AS (ahogy sikerül) kategória. Nem jó, hogy a töltő egy négyes blokkban együtt használt akkut egyesével tölt. Sajnos olyan töltőt, amely a négy cellát sorba kötve azonos árammal tölti, nem lehet kapni. Ez a mai univerzális világ, van aki egy cellát használ, van aki hármat, a felhasználó általában nem ért a villanytanhoz. Így a gyártó univerzális töltőt készít, a töltő túl gyorsan tölt, a feszültség és a melegedés mérése nem nyújt kívánt pontosságot. A vevő pedig meg van elégedve, mert a kijelzőn legalább látja a mért paramétereket.

Végül is örülj, hogy ilyen sokáig futottak az Enelopok, más akku eddig sem bírta volna. Egy régi kis áramú (50-150mA)  töltővel teljesen fel kell tölteni a cellákat, teljesen, majd a rövidzáras méréssel új, nagyjából egyforma csoportokat lehet képezni. Vagy inkább olyan szakemberre kell bízni a töltést, aki tápegységgel ellenőrzött, mért módon feltölti a celákat. Az a cella amelyik töltés után a zárlati mérés során 4-6 Ampernél többet ad le, még sokáig fog működni. A 2.5 ampernél kisebb zárlati áramú cellák csak igénytelenebb alkalmazásokhoz alkalmasak, vakukhoz nem.

Előzmény: csikosa (6985)