kristálytisztánlátó Creative Commons License 2015.08.08 0 0 63

. Okos-Ügyvitel!


Általában öröm látni a mailjeim között a "válaszod jött" üzenetet, mert kialakul egy párbeszéd, amiből mindenki tanulhat, de most mintha elbeszélnénk egymás mellett.

 

Idézek tőled: "...nagyon szívesen válaszolnék minden pontra, aminek olyan magas az értelmi foka, mint ha megkérdezném, hogy számlatömbbel számlázok és nincs tollam akkor mi lesz, vagy számláznék és nincs áram, akkor mi lesz?..."
Nem sértésnek kellett volna venni a válaszomat.

A válaszaid az én felvetéseimre közhelyesek, erőltetettek, demagógok, szenvedés volt elolvasni. Terelsz, mellébeszélsz.

 

Másik idézet tőled: "Vagy gondolom mai napig nem használsz online banki utalást, hanem bemész egy bankfiókba a havi utalásokat intézni?"

 

Nem támadni akarásból, de egy kis online szoftvert író és futtató céget egy rendes nagy akkreditált bankhoz mérni olyan, mint egy zugbrókert egy valódi bankhoz. A zugbrókernél vagy biztonságban van a pénzem, vagy nem, de inkább nem. A banknál se 100 % a biztonság, okulva a görög válságból és az elmúlt évekből. Érthető, mit szeretnél közölni, de nem feltétlenül evolúciós visszalépés, ha nem vált valaki online szoftverre. De nem is igazi online szoftverek azok, amiket annak hívunk. Most leírom, miért mondom.

 

......................

 

Itt és most kiegészíteném a problémák felsorolását azzal, hogy az online szoftverekben az még egy becsapós dolog, hogy azok nem is tejesen online szoftverek. Mert azok is helyben futnak a felhasználó saját gépén. De nem közvetlenül az operációs rendszeren futnak, mint egy szokványos alkalmazás, hanem az internet böngészőben sokkal lassabban, instabilabban, mintha egy desktop alkalmazás lenne. Ha a böngésző összeomlik, akkor az rántja magával a böngészőben futó állítólag online szoftvert és ez csak egy probléma a sok közül.

Ezt magamtól is tudtam, de nem tagadnám, mostanában egy ügyvitelis oldalon olvastam ezt egy cégtől, amelyik forgalmaz online és nem online szoftvereket.

 

Valós problémákat vetettem fel a korábbi kérdéseimben, amikről gyakran szó esik és még az iparági nagyágyúk is nagy dilemmának tartják ezeket.

Azért nem válaszoltad meg őket, mert ezeket a problémákat nem lehet kivédeni. Valamelyik nem is probléma, hanem bizalmi kérdés.

 

................................

 

"Legalább lett volna bátorságod valós cég névvel írni"
Mi köze lenne ennek a cégnek egy fórumos hozzászólásomhoz? :) Főleg a bátorsághoz? :) Amint írtam egy számtech boltban dolgozok, üzletvezetőként, de ezt nem akartam elárulni. Most mégis lényeges a következő mondat miatt. Néha jókat beszélgetünk ebben a felhős, online szoftveres témában a nagyobb cégeket képviselő ügyfelekkel, akikkel outscore cégként kapcsolatban állunk. Bennük is az előző hozzászólásomban írt aggályok fogalmazódnak meg. 

 

...............................................

 

Innen már csak a felvetett kérdésekre válaszolok, aki nem akarja, ne olvassa el.

 

A kérdéseid izgalmasak, mert nagyjából az én kérdéseim, csak megfordítva.

 

"mi lesz ha feltörik az irodát és ellopják a gépeket?"
Megteszem a szükséges óvintézkedéseket és tudom, hogy megtettem mindent, mert én intéztem.

 

"mi lesz ha feltörik internetről a helyi hálózatot és hozzáférnek a számlázási adataidhoz?"
Két variáció is van. A fontosabb gépek az idő nagy részében vagy nincsenek rákötve az internetre (ahol nem igénylik az internetes kapcsolódást semmi miatt), vagy ha mégis, akkor olyan tűzfal mögött vannak, ami szinte mindent blokkol, nincs semmilyen adatbázis és egyéb forgalom ki és beengedve rajta. A webshop van nyitva, de az máshol van, ha azt feltörik, törlik, egy óra alatt visszaállítható ugyanúgy. Erre a pontra is igaz, hogy én állítom be, vagy valamelyik rendszergazda kolléga, és biztosan tudjuk, hogy megtettünk mindent a védelem érdekében.

Ha elkövetem az összes lehetséges hibát és feltörik a szervert, akkor is csak az én adataimat törlik, nem mellé még 100 másik cégét. De ha én egy online számlázót üzemeltetnék a szerveremen 100 másik ügyféllel, akkor ha feltörnék, akkor az ő adataikat is törölnék, vagy letöltenék.

 

"ki garantálja, hogy a telepített programban nincs beépítve gyári hiba, hogy ha nem fizetnéd a terméktámogatást, akkor nem fog feljönni egy SQL piros üzenet, hogy hiba van aztán fizethetsz mégis?"
Akkor megyünk a bíróságra, mert a szoftvert megvásároltuk, a miénk még akkor is, ha a terméktámogatás lejárt. Nem blokkolhatják. Nem is szoktak trükkök lenni. A bíróságot egy cég sem akarja megkockáztatni.

 

"mi van ha összeomlik számlázás közben a géped?"
Összeomolhat bármi más miatt is. Ez benne van a pakliban. De erős tény, hogy az internetböngésző (amiben helyben futnak az "online" számlázók) sokkal gyakrabban összeomlik, mint az egész számítógép. Ha összeomlott, akkor is tudom, hogy erre az esetre van azonnali vésztartalék. Nyugodtan alszom, mert én intézem és tudom, mi fog történni ha baj lesz és mennyi idő lesz visszaállítani a rendet.

 

"mi van ha nem ingyen vetted a programot de csődöt mond a szolgáltató akitől vetted?"
Attól még tovább fut a gépemen a program és fog is még évekig. Eleve ha már a piacon van egy szoftver 5-10 éve, az nem egy hibahegy, biztosan üzemelni fog még sokáig.

 

Az első három kérdésre egyszerre a válaszom a bizalom és a biztonság. Tudom, hogy minden jól van beállítva és jól van bebiztosítva, mert minden saját, minden itt van, átnézve, letesztelve saját szemmel látva.

 

"mire mész azzal, hogy te x százezer forintot költöttél el?"
Mire? Gépekre vagy szoftverre? Gépeket akkor is venni kellene, ha nekem egy böngészőben futó online szoftverem lenne, akkor meg csak állna itt feleslegesen a számítási kapacitás. A most kapható leglassabb számítógépek is bőven elboldogulnak egy átlagos cég ügyviteli szoftverével. A szoftverre? Miért, a végén nem több százezerre jön ki a szoftverbérlés? Lehet, hogy többet fizet ki az aki bérli, mint én az egyszeri összegért a tulajdonomba került szoftverért.

 

"ha egy online program jól van megírva, akkor ott nem gigabyte adatok kommunikálnak a szerver és kliens gép között, persze ezt te is tudod, csak riogatni egyszerűbb mert a programod és a rendszergazdai szolgáltatásod, a milliós szerver számítógéped így tudod eladni!"
Most kijátszottad az üzleti érdek kártyát. Te éppenséggel azért vagy itt, mert az az üzleti érdeked, hogy az online számlázódnak legyenek ügyfelei, ami úgy látom nehezen megy, mert akkor a tengerparton örülnél a üzletnek.
Nem riogattam, csak a tényeket fogalmaztam meg kérdés formájában. Nekem akkor is lenne hardveres és rendszergazdai ügyfél forgalmam, ha a világ minden cége csak online szoftvereket futtatna. Az volna csak a jó, mert amint írtam a böngészőben futó alkalmazások még lassabban futnak, még erősebb számítógép kell nekik, mint az asztali alkalmazásoknak. Hiába van jól megírva, amikor maga az alapelv miatt lassú az egész. Elég jól megírt online anyaggal még nagyon nagy cégektől sem találkoztam. Ha az internetem lassú? Ha én 50 ezres cikktörzzsel rendelkezek és a listában böngészni akarok közöttük jobbra balra fel le? Lehet az akárhogy megírva, ha sok adatot kell átvinni, azzal nem lehet mit kezdeni. Ha sok adatot kell kezelni a böngészőben, örülhetek, ha nem pusztul bele a browser. Láthatod, hogy magam ellen írok, mert éppen hogy az online szoftverek zabálják fel a számítógép teljesítményt, de mégis a gyors helyi alkalmazásokra szavazok.

 

Az online streamelős (a nem hozzáértőknek mondom, streamelés az, amikor csak a kép közvetítődik a kliens felé) játékoktól már inkább tartok, mert a játékiparra épülő hardverkereskedelmet vissza fogja vetni, de ehhez még nagyon sok időnek kell eltelnie.

 

Az online üzletbeli szoftvereket is a streamelés tenné valódi online-é. A streamelés a jövője az online számlázóknak és ügyviteli és erp szoftvereknek. Aki használt már távoli asztali szolgáltatásokat, az tudja hogy mi a lényege ennek. Kliens oldalon szinte csak egy nagyon olcsó és gyenge, tenyérnyi számítógépre van szükség. Ez a jövő, már léteznek ilyen online erp-k, videón láttam egy kanadai cég bemutatóját.Az amerikai kontinensen a desktop szoftverek újra a reneszánszukat élik. Itt mindig is le voltak maradva egy fázissal (és minimum 10 évvel), mint amikor a 90-es évek végén Amerikában már lecsengett a pláza építési láz, itt akkor kezdtek el plázákat építeni.

 

Nem titok, a saját számítógépen futó üzletbeli szoftverek újra felvirágzásában nem kis szerepe volt a kémkedési botránynak. Nem bíznak az emberek teljesen sehol a bizalmas adatok online tárolásában, kérdezd csak meg a celebnőket, akiknek ellopták és közszemlére tették a privát meztelen képeiket.  Tegye a szívére a kezét mindenki és mondja meg, a felhős Office-t használja, vagy a számítógépére telepítettet? A cége dokumentumait a felhőben tárolja az egyik szolgáltatónál, vagy a helyi számítógépén, szerverén, ahonnan mentéseket szokott készíteni? Tudom, hogy több nagyságrenddel vezet a számítógépre telepített Office és a saját számítógépen tárolt dokumentumok.


Attól, hogy nekem az a véleményem, hogy a komoly ügyviteli szoftver (vagy számítógépes játék) az helyben fut natív alkalmazásként és pont, elfogadom, hogy másnak más a véleménye, csak akkor tudjon valódi meggyőző válaszokat adni.

 

Előzmény: Okos-Ügyvitel (62)