Törölt nick Creative Commons License 2015.08.03 0 0 66552

Nemrég szóba került ez a lukas tégla fúrása ütve nem ütve kérdés. Vasárnap egy kicsit játszottam vele.

Az eszközök:

Fúrógépek - két darab ütvefúró

- egy nagyobb kifejezetten ütve fúró vésőkalapács. Kínai fajta de meglepően jó darab, sokezer furat után is semmi baja. Típusát ne kérdezzétek, X. Nagyot üt, de "szabályozható". A fordulatszáma szabályozható durván 50-100% között (egy bizonyos fordulatszám alá nem vihető le). A fordulatszámmal arányos az ütés erőssége és frekvenciája. Nem tudom pontosan milyen mechanika van benne, tudtommal kétféle elven szokás megoldani, gondolom ez az egyszerűbb/olcsóbb fajta. Olyasmi kinézet mint a közepes/nagy hiltik. Ha tudtam volna, hogy ilyen tartós lesz, kettőt veszek belőle, mert ez valahogy tényleg jól működik régóta, kutya baja. felépült vele egy komplett ház meg sok egyéb.

- A másik egy kisebb fúró, de az sem olyan kicsi. B&D fajta KR1000E 1000W, kétsebességes hajtómű (átkapcsolható), de azon belül is a szokványos fokozatmentes fordulatszám szabályozás (0-100% között). KR1000E 1000W. Sajnos ehhez nincs SDS tokmányom, ez hagyományos, így csak simán befogtam a négyélű SDS-es fúrószárat, kétélűből volt sima, nem sds befogású is.

Fúróhegyek:

-          normál keményfémlapkás fúróhegy

-          „keresztlapkás”, négyélű fúróhegy

Alany: Porotherm PTH 38-as tégla

Tapasztalatok

Ütvefúrás „hagyományos” módon normál keményfémlapkás fúróval:

-          nagy géppel max fordulaton nem viszi át rendesen, egy idő után átüti erőből, de ez inkább törés mint furat. Talán pont olyan a freki vagy valami nem tudom. betonban mint a vajat, téglát nem. Lecsökkentve 70-75% körül fordulatra jól megy, a külső első réteget még elég jól átviszi törés nélkül (a külső fal többszörös vastagságú a belsőkhöz képest), a belsők törnek rendesen :-(.

-          kis gép a hajtóművel leosztva feles fokozatra. Sokkal lassabb, kisebb ütőerő, de átviszi, és viszonylag korrekt körkörös luk, annyira nem törnek össze a belső falak, mint fentebb. Viszont érezhetően lassabb, durván 2-3x annyi idő. A fúró élettartamáról nem tudok nyilatkozni, az biztos, hogy tovább koptatja a hegyet.

A fenti verzió csak a négyélű fúróheggyel:

-          Pozitívabb elmozdulás minden esetben. A lukak kevésbé betörtek, a fúrás sebessége gyorsabb. A kisebb fúrógéppel történő fúrás utáni lukak kifejezetten körkörösek, szebbek, eddig ez a legszebb luk, de sajna az időben még mindig minimum a duplája.

Fúrás ütés nélkül „normál” kétélű keményfémlapkás fúrófejjel

-          hát elég gáz. Át lehet ugyan fúrni vele, iszonyat szenvedés az egész. Nagyon lassú, és a fúrófej elképesztően melegszik. Minden furat után vízbe mártás, anélkül szerintem gyorsan elég/kiolvad a lapka belőle, még így is kérdéses hány furatot bírna el. A kisebb géppel továbbra is jóval tovább tart a fúrás így ütés nélkül is, és jobban melegszik érzetre a fúrófej is. Ezzel a módszerrel állandóan fúrócserére szorulna az ember.

Fúrás ütés nélkül négyélű keményfémlapkás fúrófejjel

-          nem sokban különbözik a fenti helyzettől, csak a sebességben és minőségben. Gyorsabban lehet vele fúrni, a legszebb lukat ez csinálta az összes próbálkozásból, de a fúrófej itt is baromira melegszik. Ha sorozatban több 100 lukat kell kifutni – pl. a szigetelésnél pont erről van szó – megítélésem szerint ez is járhatatlan út. Jobb mint a sima kétélűvel, a gyorsabb átfúrás miatt kevesebb ideig súrlódik, és kevésbé melegszik fel, de még így is durva.

Jómagam arra jutottam, hogy maradok a hagyományos ütvefúrásnál sok darabszám esetében ebben az anyagban, és ha csak pár furat kell, akkor a kisebb géppel csinálom, mert az kímélő. Vagy ha egy egy furat kell csak, akkor esetleg ütés nélkül is bevállalom. Viszont sajna a kisgépen nincs SDS tokmány gyárilag, ami sokmindent befolyásol (főleg az ütés mikéntjét, hiszen itt szoros illesztés van az SDS tokmányhoz képest).