"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.25 0 0 4645

Üdv!

Én abszolút nem vagyok kompetens az aranymosásban, de a háztartási dolgokban igen. És nekem is megfordult az elmúlt pár napban a fejemben, hogy egy olyan folyadék volna praktikus ilyen szétválasztósdihoz (a végén), aminek nagyobb a fajsúlya, mint a víznek és egyéb kiválasztandó szemcséknek, de kisebb, mint az aranynak. (Csak én még nem jutottam idáig a saját történetemben.) Szóval van néhány kipróbálatlan, eszement ötletem (hogy jó, vagy nem jó, azt majd a hozzáértők megmondják :), +tényleg csak gondolatébresztőnek szánom, semmi másnak (nem volt még időm fajsúlyra tesztelni ezeket!): zselatin, méz, mosogatószer, sampon, gríz (nem tejben megfőzve, úgy nem gazdaságos), bármilyen krém, joghurt, majonéz és társai, egyéb nem veszélyes anyag, ami megfelel a fajsúlyi feltételeknek + újrahasznosítható módon felhasználható, hogy ne pocsékoljunk, és ne szennyezzük feleslegesen a környezetet.

Úgy képzeltem, hogy egy tálba, mélyebb edénybe lehetne önteni a megfelelő fajsúlyú folyadékot, behinteni vele a száraz, tálban maradt vegyes szemcsékkel és lekanalazni azt, ami nem arany, át egy szűrőbe (hogy újra lehessen hasznosítani a folyadékot), és a végére maradna az arany lefölözése (szintén leszűr, újrahasznosít).

Bár lehet, hogy ez az egész baromság, és csak megártott nekem a meleg. Sajnálom, ha zöldségeket beszéltem, a jószándék vezérelt (tudom, "a Pokolba vezető út is...")

Ui.: az egyéb folyadékok fajsúlyának kiszámításához ajánlom Öveges professzor kísérletét erre, közérthető, és gondolatébresztő is (azt a kísérletet kell keresni, amiben azt találgatja, hogy az arany gyűrű tényleg arany gyűrű-e és ha igen, akkor mennyi lehet megközelítőleg az aranytartalma. Ezen elv, kísérlet alapján az egyéb folyadékok  fajsúlyát is ki lehet aránylag könnyen számolni otthon is)

Szép estét! :)

Előzmény: Axon120 (4644)