Cebrail21 Creative Commons License 2015.07.24 0 1 4643

A tünetek majdnem mind azt mutatják, hogy csillámfélékről van szó. A csillámfélék hatszöges oszlopos jegecei a forgástengelyre merőlegesen igen könnyen hasadnak. Ujjal megdörzsölve , vagy körömmel megnyomva még vékonyabb lemezekre hasadnak.  

Az lenne a legjobb, ha megnézne egy kis valódi aranyat. Keressen sötét-vöröses homokot a Dunánál, mossa egy tállal addig, amíg a legalján meg nem találja a valódi aranyszemcséket.

A vörös gránáthomok kimosása során a maradék világos kvarchomok távozásával a homok egyre sötétebb-vörös gránát-homok lesz, majd csak a fekete magnetit-homok marad az arannyal.  Nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog, de ha sikerül, akkor már tudni fogja, hogy mit kell keresni. Természetesen más folyóvizek hordaléka esetén más nehézásványok lehetnek, de az almandin-gránát és a magnetit elég szokványos. Bizonyos mennyiségű feketés-szürke amfibol is lehet a kvarc és a gránát távozása között. A Dunára nem jellemző, de más folyóvizeknél esetleg a fekete ambifol nagyobb mennyiségben lehet jelen, vannak patakok, amelyekből hiányzik a gránát, vagy a magnetit. Egyszerűen arról van szó, hogy a mosáskor a nehezebb fajsúlyú szemcsék lassabban mozognak, míg a könnyebbek gyorsabban. A kisebb aranyszemcsék esetén talán ügyetlen mozdulatokkal egy tapasztalatlan kezdő még elügyetlenkedhetné a dolgot a mosás során, de akkora aranyszemcsék, amekkorák a fényképen voltak, ha egyszer rázással a tál fenekére jutottak, akkor onnan ugyan nem sodródnának el, és a fenéken is maradnának szerintem kb. úgy 90 % valószínűséggel. Az apróbb aranyszemcséket a felületi feszültség is megemelhetné, de akkora arany-darabok amekkorák a fényképen voltak, nemigen úsznának el a felületi feszültséggel. ( A 0.5 mm-esnél kisebbek  még elúszhatnak. ) A múltkor írtam (4432,4434) arról, hogy a 0.5 mm-esnél nagyobb aranyszemcsék gyűröttek szoktak lenni, nehezebbek is, és ezért kissé másképp viselkednek a mosás során, mint a szokványos szemcsék. A csillámfélék viszont nem gyűrődnek, inkább felhasadoznak, és hasadásuk előtt peremük letöredezhet, felbodorodhat.  

Előzmény: "Aranyászok" (4641)