"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.24 0 0 4641

Üdv Mindenkinek!

 

Nos, tettem még pár kísérletet, valamint próbáltam kiművelni magamat fizikából és kémiából is. Jó pap holtig tanul ugyebár... :)

 

Tehát: először megpróbáltam a tanácsoltak szerint kimosni egy tálban az aranyat(?), de vagy nagyon bénán csináltam vagy a fizika szólt közbe. Arra gondolok itt, hogy a lemez alakú szemcsékre másképpen hat a vízben a felhajtóerő (művelődtem), mint ha a szemcse nagyjából gömb alakú lenne. Gondoljunk csak a hajókra, azok is nehezek, és mégis úsznak valahogy. Szóval, mint mondam, vagy nem jól mozgattam a tálat, vagy eleve ilyen lapos, lemez alakú szemcséket nem is lehet így kivadászni (vagy nem egy abszolút fakezű kezdőnek). Ezt a kísérletet ezen a ponton befejezettnek nyilvánítottam.

 

Ezután a kémia-, és ásványtan továbbképzésem következett, különös tekintettel arra, hogy mi, mikor, és hogyan korrodál. Ennek eredményeképpen belefogtam következő kísérletembe, még mindig ugyanazzal a tesztcsoporttal. Az összes szemcsét ismét 20%-os ecetbe (új adag) helyeztem és annyi "őstengeri" sót szórtam hozzá, hogy már a só a végén nem tudott feloldódni benne (tömény ecetes-sós oldatot készítettem), mindezt egy lapos aljú porcelán tálkában (kiraktam a szabad levegőre kintre, nem fedtem le). Eredménye 24óra után: a szemcsék fele korrodálódott, vagyis fekete lett, vagy áttetsző világosbarna és mindkét színváltozat a fényét teljesen elvesztette. Gyanítom, hogy ez a fele nem arany... ;)

Az egész 1/4-e még mindig fémesen, világossárgán csillog, valamint a maradék 1/4 kicsit sötétebb sárga színű szintén. Fontos: mindegyik szemcse lapos, mintha hengerelték, vagy lapították volna, ezért oldalról nézve a nagyjából lapos teteje (van ami szabad szemmel teljesen laposnak tűnik, valamelyik kicsit gyűrtnek vagy nem teljesen síknak) a fénytörés miatt nem fényes, de más szögben tartva már igen. Meg ne kérdezzétek, hogy mennyi a fény beesési szöge ilyenkor, ha csillog, mert ennyire okos nem vagyok! :)

 

Szóval ezek után megint megpróbáltam klasszikus módon mosni, de nem tudtam vele zöldágra vergődni... Illetve helyesbítek, mert a fekete szemcsék felének mintha csökkent volna a fajsúlya, ezért a víz felszínéhez közelebb úszkáltak és így könnyen le lehetett önteni őket.

 

Egyébiránt -amint a mellékelt ábra is mutatja-, én is szeretek kísérletezgetni (más témakörökben), de ez most úgy érzem kifog rajtam. Viszont szeretném, ha kiderülne, hogy mivel is szórakoztattam magamat az elmúlt pár napban, jó lenne tényleg tudni, mi van a homokban? :)

Ígértem egy e-mail címet: aurum333@freemail.hu

Ide várom a max. 3 önkéntes jelentkezését (postázási cím, postafiók megadásával, részletek lásd előzmények), akik tudják, hogy mit, hol, hogyan kell keresni, és segítenének nekem megoldani ezt a kérdést!

 

Köszönöm Mindenkinek az eddigi segítséget, nagyon kedvesek vagytok!

Előzmény: HUN. gyerek (4640)